‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ houdt Leiepoort van de sigaret

Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze viel vorige week in de prijzen. Vijftien van de 16 klassen bleven 6 maanden rookvrij en kregen naast een diploma het verslavende kegelspel KUBB cadeau. Voor de wedstrijd rookvrije klassen werden de leerlingen van de 1e graad extra beloond. Zij kregen een zwemticket cadeau van het stadsbestuur om hun inspanningen extra kracht bij te zetten. Klas 1b3 mocht de prijzen feestelijk in ontvangst nemen in aanwezigheid van Schepen Trees Van Hove (Gezondheidspromotie), Drugpunt en Logo Gezond+. 1.136 klassen (in totaal 23.240 leerlingen) uit 199 scholen namen dit schooljaar deel aan de wedstrijd.

Rookvrije klassen 2015

Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ willen Drugpunt en organisator Logo Gezond+ leerlingen van de 1e graad secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of hen te helpen om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vroege adolescentie (12 – 14 jaar) de periode is waarin jongeren beginnen met roken.

Het wedstrijdconcept
Deelnemende klassen sluiten een contract af om 6 maanden rookvrij te blijven en registreren het aantal rokers op drie tijdstippen tijdens het schooljaar. Als 90% van de leerlingen van de klas op het einde van de wedstrijd rookvrij zijn, krijgen ze een diploma.

1.136 klassen zonder sigaret
1.364 klassen namen dit schooljaar deel aan de wedstrijd. 1.136 klassen (in totaal 23.240 leerlingen) slaagden in hun opzet. Van het aantal klassen dat startte was ruim 83% rookvrij op het einde van de wedstrijd.

Gunstig effect op lange termijn!
Aan de wedstrijd, die ook in Europees verband plaatsvindt, nam Vlaanderen voor het eerst deel in het schooljaar 1998-1999. Uit een onderzoek uit 2012 bij 16.302 leerlingen uit Finland, Nederland en Duitsland blijkt dat de wedstrijd een gunstig effect heeft op het rookgedrag van jongeren, ook op lange termijn. Ook op stoppogingen heeft de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen’ een positieve invloed. Rokende leerlingen die ooit deelnamen aan de wedstrijd ondernemen meer stoppogingen dan de leerlingen die dat niet deden.

Surf naar www.rookvrijeklassen.be om de winnaars te bekijken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...