Stem stad Deinze tot ‘Smart City 2015’

Stad Deinze is genomineerd voor de Belfius Smart City Award 2015. Hiermee staat de stad tussen grote namen als Gent, Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik. Een vakjury nomineerde de stad, een voting onder het grote publiek zal uiteindelijk mee bepalen welke stad of gemeente de award op 2 december 2015 in ontvangst mag nemen. Stemmen kan van 22 oktober tot 12 november 2015 via http://www.knack.be/belfiussmartcity.

Stem stad Deinze tot Smart City 2015

Smart City Award
Met de uitreiking van de Smart City Award beloont Belfius de creatiefste stad of gemeente met hun duurzame vernieuwing. Een vakjury, bestaande uit deskundigen uit de academische- en de bedrijfswereld, nomineerde 10 inzendingen uit een onverhoopt groot aantal inschrijvingen. Deinze staat hiermee tussen grote namen als Gent, Antwerpen, Brussel, Mechelen en Luik.

Deinze = Smart City
Stad Deinze is op heel wat vlakken een ‘Smart City’. Zo is er het masterplan openbare verlichting dat ontwikkeld werd samen met Eandis. Het plan zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing, vermindering van de lichtvervuiling en de CO2-uitstoot. De stad wil een voorloper zijn in nieuwe technieken voor openbare verlichting en streeft naar een energie-efficiënte verlichting. Concreet wil de stad tegen 2020 30% minder energie verbruiken voor de openbare verlichting.

Stad Deinze zag de voordelen van autodelen in, en deelt daarom twee wagens uit het eigen wagenpark met de inwoners. De stadswagens werden vroeger enkel overdag gebruikt door het personeel, maar kunnen nu dus na de kantooruren en in het weekend gebruikt worden door de Deinzenaars. Binnenkort lanceert het stadsbestuur bovendien Cambio autodelen in Deinze, een flexibele formule waarbij dag en nacht auto’s kunnen ontleend worden. Één deelwagen vervangt acht tot twaalf particuliere wagens in de buurt, een slimme oplossing voor de mobiliteits- en parkeerdruk. Bovendien zorgt het systeem voor een verminderde milieubelasting.

Het deelfietsensysteem Blue bike werd in 2012 ingevoerd in Deinze. De stad is koploper wat het aantal ontleningen betreft. Onderzoek wijst uit dat 4 op de 10 Blue bikegebruikers hun auto thuis laten. Dankzij dit initiatief worden heel wat autobewegingen uit het stadscentrum gehaald en vervangen door een duurzamer alternatief. Stad Deinze werd door de jury genomineerd voor de Smart City Award 2015 met de gepersonaliseerde derdebetalersregeling voor Blue bike in de stad, die er voor zorgt dat Deinzenaren overal gratis fietsen met Blue bike.

Stem Deinze tot Smart City 2015
Een voting onder het grote publiek zal uiteindelijk mee bepalen welke stad of gemeente de Belfius Smart City Award op de prijsuitreiking van 2 december 2015 in ontvangst mag nemen.
Stemmen kan van 22 oktober tot 12 november 2015 via volgende link: http://www.knack.be/belfiussmartcity.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...