Verslag Zuiddag in Deinze en omgeving door Sint-Hendrik Deinze

Op Zuiddag werken ruim 15000 jongeren voor het goede doel en ze doen dat graag. Het project spreekt zoveel jongeren aan, omdat ze leeftijdgenoten kunnen helpen en omdat ze de schoolbanken een dagje kunnen omruilen voor een dag in het beroepsleven. Dit jaar waren de leerlingen van Sint-Hendrik Deinze onder andere actief in de banksector, in het jeugdcentrum, bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie, Gezinsbond en in een paardenpension. Of wat dacht je van de jongeren die een dag zullen werken als erfgoedmedewerker, klantenadviseur, kleuterjuf, verkoper, chocolatier, dierenverzorger, veggie kok of pottenbakker?

Hieronder een verslag van Emile en Wannes

“Op donderdag 22 oktober gingen ongeveer 16 000 Vlaamse jongeren werken voor Zuiddag, zo ook de vierdejaars van onze school, Leiepoort Campus Sint-Hendrik. Het geld dat ze op die dag verdienden, zo’n 50 euro, dient om kleine cacaoproducenten in Nicaragua te steunen. Wij gingen voor een dag aan de slag als reporters en willen hier een kort overzichtje geven van wat onze medeleerlingen zoal hebben gedaan.

Onze eerste stop was de basisschool in Nazareth. Hier bezochten we Tine die aan het kleuren was samen met de kindjes uit de kleuterklas. Ze zei: “Ik zou het niet doen als vaste job, want het is wel wat druk.” Ook Marie was er druk in de weer met het uitdelen van koekjes en drankjes aan de kinderen. De directie was dan ook heel tevreden met hun prestaties.

In de Porsche garage konden we Simon bezoeken. Hij moest er auto’s wassen en had deze job gekozen omdat hij veel van auto’s houdt. Hij vond dat hij heel vriendelijke collega’s had.

Dan gingen we naar het dierencentrum ‘Hond en Kat’ waar Luna assisteerde bij de operatie van een hond. Hierdoor konden we ze niet spreken en daarom spraken we één van haar collega’s: “Ze kwam sympathiek over, dus we namen ze aan.”
Op de River Ranch zagen we Alice druk in de weer met het schoonmaken van stallen. Bovendien moest ze ook nog paarden in en uit de wei halen en helpen met de training. Ze kende de Ranch al vrij goed, gezien ze hier paardrijdt.

In de Weba troffen we Robbe aan die volop bezig was een vuurkorf te monteren. Hij koos deze job omdat ze hier al een rondleiding hadden gehad met de klas. Zo had hij al een beetje kennis gemaakt met het bedrijf.

In het Sint-Vincentiusziekenhuis waren Laurence en Aïsha volop bezig met het verplaatsen van patiëntendossiers van de derde verdieping naar de kelder. Die dossiers blijven in de kelder tot 30 jaar na het overlijden van de patiënt. Een collega zei dat ze nu echt mensen nodig hadden om al die dossiers te verplaatsen en was daarom erg blij dat onze leerlingen wouden helpen.

Van daar gingen we ook nog eens langs bij “Letters en Co”. De uitbaters waren heel blij met een extra werkkracht en steunden het goede doel maar al te graag: zelf zaten ze bij Artsen Zonder Grenzen. ”We beseffen niet hoe rijk we zijn en daar bedoel ik niet het geld mee, maar warmte, licht en een dak boven ons hoofd. Daarom moeten wij die mensen zonder al die luxe helpen.”

Wij zagen op deze dag hoe onze medeleerlingen wat werkervaring konden opdoen en tegelijkertijd iets voor een goed doel doen. Ook alle werkgevers bleken enthousiast over het project en over de helpende handen van onze leerlingen. Uiteraard konden we niet alle leerlingen bezoeken, maar we zijn ervan overtuigd dat iedereen deze dag met een positief gevoel heeft afgesloten.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...