Street art in Deinze

De stad Deinze is op initiatief van schepen van cultuur Rutger De Reu ingestapt in het Nederlandse – Vlaamse kunstproject ART17. Dit project, onder coördinatie van Street Art Belgium vzw en met de steun van de Vlaamse en Nederlandse regering, nodigt nationale en internationale artiesten uit naar België en Nederland om grijze muren om te toveren tot verbazingwekkende kunstwerken. In de loop van 2015 worden in 3 Vlaamse en 3 Nederlandse steden kunstwerken gerealiseerd. De achtergevel van zaal Palace krijgt een muurschildering van het Nederlandse duo Telmo Miel. Het werk wordt op vrijdag 23 oktober feestelijk ingehuldigd. Aansluitend is er de gratis ART17 Rock Rally in jeugdcentrum Brieljant.

Street art in Deinze

Vanaf eind oktober zal er in Deinze heuse street art met internationale allure te zien zijn. Street art is een koepelterm voor beeldende kunst die zich in het publiek domein bevindt. Denk daarbij aan grote muurschilderingen op gevels, installaties in parken of bomen die voorzien worden van breiwerk. Kortom, het gaat veel verder dan de graffiti die we in de stationsbuurten zien.

Achtergevel zaal Palace krijgt muurschildering van Telmo Miel
De private eigenaren van zaal Palace op de Markt werden bereid gevonden om de achtergevel onder handen te laten nemen. “De locatie van het kunstwerk is zeer symbolisch” stelt schepen van cultuur Rutger De Reu. “Op de muur van zaal Palace, het huidige cultuurcentrum van de stad Deinze en kijkend naar jeugdcentrum Brieljant. Bijna als een kruising tussen jeugd en cultuur. En dat is nu net wat de stad wil bereiken: iedereen moet betrokken worden bij kunst en cultuur, ook onze jongeren” besluit De Reu.

Voor Deinze werden twee Rotterdamse artiesten geselecteerd. Het street art duo Telmo Pieper en Miel Krutzmann werken sinds 2007 samen voor de creatie van muurschilderingen, illustraties en ander artistiek werk. Sinds 2012 zijn ze officieel aan de slag onder de naam “Telmo Miel”. Zij maakten reeds werk in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten, Beiroet en Dubai. De schildering in Deinze is na Antwerpen pas de tweede plaats in België waar werk van dit duo te bewonderen zal zijn.

Het duo Telmo Miel maakt fotorealistisch werk, vaak met een surrealistische twist. In hun beelden komen verwijzingen voor naar de (droom)wereld van kinderen, vaak in de vorm van speelgoed en dieren. Ook een subtiele ondertoon tegen geweld is aanwezig in hun beelden.  Een klein kroontje dat op vele muurschilderingen terugkeert is een trademark van het duo. Op maandag 19 oktober zal het duo starten met het aanbrengen van een origineel ontwerp van hun hand. Het maken van een dergelijk ontwerp is een continu creatief proces. De kunstenaars verzamelen beelden uit allerlei inspiratiebronnen, zoals het internet, die dan weer worden omgezet in talloze tekeningen. Slechts een aantal worden ooit uitgevoerd als muurschildering, waaronder dus nu een ontwerp dat in Deinze zal verschijnen.

ART17 Rock Rally in jeugdcentrum Brieljant
De muurschildering van Telmo Miel zal klaar zijn op vrijdag 23 oktober en wordt op die dag feestelijk ingehuldigd om 20.30 u. Aansluitend is er in jeugdcentrum Brieljant een speciaal muzikaal event ter gelegenheid van dit project. In samenwerking met Misfit vzw wordt een gratis ART17 Rock Rally georganiseerd. Iedereen is welkom om de feestelijke inhuldiging van het eerste street art werk in Deinze bij te wonen. Wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen kan ook een kijkje nemen van maandag 19 tot vrijdag 23 oktober om het duo Telmo Miel aan het werk te zien.

Info: Dienst cultuur en evenementen, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, 09 381 95 10
[email protected]www.deinze.be/cultuur
Telmo Miel: www.telmomiel.com

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...