Een leefbaar centrum voor Petegem

Het rommelt al een tijdje in het centrum van Petegem. Het slopen van het oude gemeentehuis/politiekantoor en het verdwijnen van de open  groene ruimte wordt door velen als een verlies ervaren. Het inplanten van een groot aantal wooneenheden maakt mensen ongerust.  Bovendien rijzen er zorgen over de gevolgen voor de mobiliteit die deze nieuwe wooneenheden met zich meebrengen.

GroenRood leefbaar Petegem

GroenRood-mandataris en buurtbewoner Dirk Stroobandt: ‘Met GroenRood zijn we niet automatisch op de kar van voor- of tegenstanders gesprongen maar hebben we zelf een studie gemaakt. We hebben ons oor te luister gelegd bij enkele buurtbewoners en zijn dan samen met een specialist in ruimtelijke ordening op pad gegaan. We stapten ter plaatse de verschillende mogelijkheden af en keken naar de gevolgen voor bewoners en verkeer. Zo kwamen we met de inbreng van specialisten en buurtbewoners tot een eigen plan.’

Eddy Donné: ‘Het uitgangspunt van ons plan is twee binnengebieden  omzoomd door de nieuw in te planten bouwvolumes. De binnengebieden hebben elk hun eigen karakter: Eén binnengebied ter hoogte van de Centrumlaan en de Kastanjelaan wordt opgevat als een stedelijk plein dat als centrum van Petegem werkt. Daar kunnen de wekelijkse Markt en ook andere activiteiten plaats hebben. Dit is het kloppend hart van Petegem. Een tweede binnengebied creëren we tussen Kastanjelaan en Oostkouterlaan. Dit is opgevat als een groene zone voor recreatie met bomen en gras. Dit is dan de groene long van de buurt. Hier kan men wandelen, spelen, de hond uit laten en dergelijke. Ook hier voorzien we heel wat zitgelegenheid zodanig dat mensen elkaar kunnen ontmoeten.  Veel bewoners zijn terecht ongerust over de gevolgen van de grote bouwvolumes die voorzien zijn. Met Groenrood kiezen we voor ten hoogste 3 bouwlagen.  Een parkeerkelder  onder een deel van het plein zorgt voor voldoende parkeerplaatsen. Ook autodelen, bijvoorbeeld Cambio, krijgt een plaats om het aantal auto’s te beperken.

GroenRood leefbaar Petegem  b

Eddy De Winter: ‘De rechtstreekse verbinding tussen Kastanjelaan en Oostkouterlaan is niet meer toegankelijk voor auto’s maar wel voor fietsers en voetgangers via een doorsteek in het L-volume aan de Oostkouterlaan. De centrumlaan blijft volledig vrij voor autoverkeer. We voorzien  een fietspad tussen de school en de buildings via het groene binnengebied over het verharde binnengebied naar de fietserstunnel. De fietstunnel  begint op het plein, loopt onder de bebouwing en onder de Centrumlaan en Volhardingslaan naar de Veldstraat. Aan de school zelf zorgen we ook voor een knip wat de veiligheid van de leerlingen alleen maar kan versterken.’

Voor GroenRood is het samengaan van nieuwe woongelegenheid, groenvoorziening, plein en ontmoetingsplaats beslist mogelijk!  Dit is een unieke kans om Petegem het hart te geven dat het verdient.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...