14e Biënnale tentoonstelling van 30 april tot 8 mei

De 14e kunstbiënnale stelt tussen 30 april en 8 mei 2016 naar tweejaarlijkse gewoonte opnieuw heel wat werken van Deinse kunstenaars tentoon in de Brielpoort. Door het grote aantal inzendingen werd op voorhand een selectie gemaakt door een jury. De groepstentoonstelling biedt een totaaloverzicht van wat er in Deinze leeft op artistiek vlak en zal ongeveer 175 werken bevatten. Bezoekers zijn iedere dag welkom van 14.30 u. tot 17.30 u., op woensdag 4 mei ook van 10 u. tot 12 u. en van 14.30 u. tot 21 u. Gratis toegang.

Meer mensen dan je zou denken zijn actief in de beeldende kunsten. Soms als persoonlijke hobby, soms als leerling van een academie, maar altijd vanuit een artistieke passie. Kunstwerken komen pas echt tot hun recht als ze bewonderd kunnen worden door anderen. De 14e Biënnale geeft kunstenaars die wonen, werken of studeren in Deinze een week lang de kans hun werk te tonen. De groepstentoonstelling loopt van 30 april tot 8 mei 2016 en biedt de bezoeker een totaaloverzicht op wat er in Deinze leeft op het artistiek vlak. Aan deze editie nemen maar liefst 75 kunstenaars deel, die ongeveer 175 werken exposeren, waaronder enkele bijzondere blikvangers. De verzorgde catalogus biedt een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en wordt te koop aangeboden tijdens de Biënnale.

Sinds 1990 organiseert Deinze een tweejaarlijkse tentoonstelling voor de lokale beoefenaars van de beeldende kunsten. Van bij de start is de cultuurraad van Deinze de drijvende kracht achter de organisatie van dit kunstevenement. De stedelijke academie voor schone kunsten en het museum van Deinze en de Leiestreek zijn partner bij het initiatief. Beide instellingen maken deel uit van de jury, die de kwaliteit van de ingezonden werken voor deze Biënnale bewaakt. De Biënnale past zo in de lange artistieke traditie van de Leiestreek.

“We willen lokaal cultuurtalent voldoende ondersteunen en de nodige kansen geven” licht schepen van cultuur Rutger De Reu toe. “Met de laagdrempelige Biënnale geven we beginnende kunstenaars mogelijkheden om met eigen werk naar buiten te komen en geven we hen de nodige doorgroeikansen, kijk maar naar de artistieke loopbaan van enkele vroegere deelnemers zoals Ingrid Castelein, Stief Desmet of Kathleen Huys” besluit schepen De Reu.

Curator
Net als bij de vorige editie is kunstenaar Geert Colpaert bereid om het curatorschap voor deze tentoonstelling op zich te nemen. Geert nam zelf verschillende keren deel aan de Biënnale en exposeerde ook vaak op andere plaatsen. Zijn ervaring neemt hij mee als lid van de jury en als bouwer van de expo. Zijn taak is het om de werken op zo goed mogelijke manier te presenteren aan het publiek.

Stadsdichter
Ook poëzie zal aanwezig zijn op de Biënnale. Een van de laatste initiatieven van oud-stadsdichter Martin Carrette was het voorstel om een poëziehoek te creëren met werk van het collectief DéCéDé, zijn geesteskind. Huidig stadsdichter Luc C. Martens en de collega-dichters van DéCéDé besloten de wens van Martin te eerbiedigen en brengen in de poëziehoek dan ook hulde aan de recent overleden oud-stadsdichter.

Nocturne op woensdag 4 mei
De 14e Biënnale tentoonstelling, een samenwerking met de stedelijke cultuurraad, wordt ongetwijfeld een boeiende expo. De organisatoren rekenen opnieuw op een groot aantal bezoekers. Op woensdag 4 mei is de tentoonstelling uitzonderlijk open in de voormiddag en ook ’s avonds tot 21 u. Tijdens deze nocturne is er om 20 u. een gratis muzikaal optreden van Hugo’s Cousin met folky, dromerige popsongs, zwevend tussen melancholie en verlangen.

14e Biënnale tentoonstelling voor Deinse kunstenaars
van zaterdag 30 april tot en met zondag 8 mei 2016
Brielpoort, Lucien Matthyslaan 9 te Deinze
Alle dagen te bezoeken van 14.30 u tot 17.30 u., op woensdag 4 mei ook van 10 tot 12 u. en van 14.30 tot 21 u.
Gratis toegang
www.deinze.be/biennale

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...