Kunstwerk The Book of hours in de Leiespiegel

Het unieke ruimtelijk kunstwerk ‘The Book of hours’ van de Argentijnse kunstenaar Jorge Macchi is afgewerkt en werd geïnstalleerd aan het plafond van de raadzaal van dienstencentrum Leiespiegel. Op zondag 22 mei geeft de kunstenaar om 9.30 u. in het Museum van Deinze en de Leiestreek een masterclass over zijn werk naar aanleiding van deze realisatie. Hieraan gekoppeld is er een gelijknamige tentoonstelling die om 11 u. geopend wordt. De tentoonstelling loopt tot 31 juli en illustreert o.a. het ontstaansproces van The Book of hours.

Deinze_16_Leiespiegel_Anthony

Reeds van bij het planproces voor dienstencentrum Leiespiegel werd de nodige aandacht besteed aan kunstintegratie in het gebouw. Door een voorzet van Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK Gent viel de keuze op Jorge Macchi (°1963 Buenos Aires) om een kunstwerk te voorzien voor het plafond van de raadzaal. Het unieke werk The Book of hours is ook van buitenaf het gebouw te zien. De wanden van deze zaal bestaan namelijk uit grote ramen. ‘Voor de realisatie van het kunstwerk werd een beroep gedaan op twee Deinse bedrijven, Lootens Line en CRTC en de technische uitvoeringsdienst van de stad. We mogen terecht trots zijn op deze realisatie’ zegt burgemeester Jan Vermeulen.

De kunstenaar liet zich voor het ontwerp inspireren door de dialoog tussen de oude middeleeuwse architectuur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk -die je vanuit de raadzaal kan zien- en de vernieuwende moderne architectuur van Leiespiegel. Het werk bestaat uit een reproductie van een van de kerkuurwerken van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De wijzers werden in het werk vervangen door twee gouden schijven die op elkaar werden gemonteerd. Hierdoor verbergen ze het midden van de klok en het onderste gedeelte van de Romeinse cijfers. ‘De schijven symboliseren de continue rotatie van de wijzers van de klok, alsof het een 3D-versie van een foto zou zijn die genomen werd met een sluitertijd van 24 uur’ licht Jorge Macchi toe.

Deinze_1_Leiespiegel__Macchi_Kunstenaar_

Het kunstwerk ontleent zijn naam aan de typische devote boeken die bewaard bleven uit de Middeleeuwen. Een Book of hours is een verzameling van teksten, gebeden en psalmen die geïllustreerd werden aan de hand van boekverluchting of illuminatie.

Masterclass in het Museum van Deinze en de Leiestreek
‘Op zondag 22 mei gaf Jorge Macchi om 9u30 in het Museum van Deinze en de Leiestreek een masterclass over zijn werk, naar aanleiding van de realisatie van The Book of hours. Door de organisatie van deze lezing wilden we Deinzenaars in contact brengen met de kunstenaar en hen laten inspireren’ klinkt het bij schepen van cultuur Rutger De Reu. ‘Na afloop van de lezing werden de deelnemers uitgenodigd voor de opening van de gelijknamige tentoonstelling, om 11u in de koepelzaal van het museum. Onmiddellijk daarop volgend werd het kunstwerk in dienstencentrum Leiespiegel ingehuldigd’ besluit De Reu.

In de tentoonstelling die loopt tot 31 juli zullen de ontwerpen te zien zijn die het ontstaansproces van The Book of hours illustreren. Andere werken op papier kaderen de creatie van The Book of hours binnen het complete oeuvre van Macchi, waarbinnen ruimte en tijd steeds een centrale rol spelen.

Info
Over de kunstenaar: www.jorgemacchi.com
Over dienstencentrum Leiespiegel: www.deinze.be/deinze2020
www.museumdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...