Repair café in Deinze

BOS+ en JNM Leievallei organiseren op zondag 5 maart van 14u00 tot 18u00 in het Brielpaviljoen in Deinze een repair café! Een initiatief ter verbetering van het milieu. U kan er samen met vrijwilligers uw kapotte spullen laten herstellen, terwijl u geniet van een drankje. Een project met een missie en een ziel!

Repair Café in Deinze

Verspilling
In België gooien we enorm veel materiaal onterecht weg. Na een reparatie kan dit materiaal immers nog bruikbaar zijn. Ook met de reparatiekennis en – erkenning is het niet goed gesteld. Mensen weten niet meer hoe repareren moet en zij die wel over deze kennis beschikken worden dan weer niet altijd gewaardeerd. Dit wetende, vormde zich een idee bij Bos + en JNM Leievallei: een repair café. Bovenstaande problemen worden hiermee aangepakt: klussers worden gewaardeerd, kennis wordt overgedragen, de hoeveelheid grondstoffen en energie om nieuwe producten te maken wordt beperkt en het is gunstig voor het beperken van de CO2-uitstoot (Bij fabricatie en recyclage van producten komt CO2 vrij)

Wat is een repair café?
Repair cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten met als doel (samen) repareren. Materiaal en gereedschap om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, etc. te repareren zijn ter plaatse aanwezig. Net zoals deskundige vrijwilligers die beschikken over reparatiekennis en – vaardigheden op verschillende terreinen.

Het is de bedoeling dat bezoekers eigen, kapotte spullen meenemen, vervolgens gaan ze in het repair café samen met de deskundigen aan de slag. Ondertussen kan men genieten van een kop koffie of thee, een biertje of een biologisch sapje!

Ontstaan van het idee
Het idee werd gevormd tijdens het project ‘Olie op het vuur’. Voor dit project werd JNM Leievallei door Bos+ uitgenodigd. Bij de organisaties speelde het idee om te werken rond het thema milieu. We wilden ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Na enkele denk – en brainstormsessies kwamen we uit op de organisatie van een repair café. Dit omdat de gemiddelde Belg te snel producten wegsmijt, terwijl deze nog te repareren zijn. De afvalbergen in België vergroten zo met zienderogen en daar moet aan gewerkt worden.

Doel
Ons doel: de afvalberg en CO2 uitstoot beperken. Het is ook de bedoeling om mensen samen te brengen, hen tot denken aan te zetten en hen bewust te maken van de hoeveelheid hergebruikbare spullen. Ook willen we hen de achterliggende kennis en vaardigheden bijbrengen.

Praktisch
Het repair café gaat door op zondag 5 maart 2017 in het Brielpaviljoen te Deinze en is doorlopend open van 14u-18u. Er werd een site ontwikkeld met alle informatie en de mogelijkheid om je aan te melden als hersteller: www.repaircafe.nu.

Brielpaviljoen
Lucien Matthyslaan, 9800 Deinze
ZONDAG 5 MAART 2017
Doorlopend van 14u tot 18u

Contact: 0494 377 358 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...