Buitenspelen in Deinze

Kinderen ontwikkelen zich al spelend en buitenspelen stimuleert creativiteit, samenspel, angsten overwinnen, natuurbeleving, beweging, probleemoplossend denken, beslissingen durven nemen, … Ook de stedelijke jeugddienst en de stedelijke jeugdraad zijn hier rotsvast van overtuigd. Daarom nemen ze verschillende initiatieven om kinderen in Deinze aan te moedigen om buiten te spelen: zo is er het speelpark op 23 april in het Kaandelpark, de fotowedstrijd ‘buiten spelen in Deinze’ naar aanleiding van de Buitenspeeldag op 19 april en kunnen er tot 30 april speelstraten aangevraagd worden tijdens de zomermaanden.

Buitenspeeldag
Op woensdag 19 april 2017 vindt de 10de officiële ‘Buitenspeeldag’ plaats. Op die dag gaan verschillende televisiekanalen voor kinderen tussen 13 u. en 17 u. op zwart met de duidelijke boodschap voor kinderen en jongeren om buiten te gaan spelen of sporten.

De Buitenspeeldag is het hoogtepunt van een campagne die kinderen en jongeren wil aanzetten om buiten te spelen en te sporten in hun onmiddellijke woonomgeving en openbare besturen en ouders wil stimuleren om kinderen en jongeren buiten te laten spelen en sporten.

Fotowedstijd ‘Buiten spelen in Deinze’ tot 19 april
Stad Deinze organiseert naar aanleiding van de Buitenspeeldag een fotowedstrijd voor alle inwoners van Deinze met als thema ‘Buiten spelen in Deinze’. Deze wedstijd loopt van 1 tot en met 19 april 2017.

Neem een originele “speelfie”, dit is een “selfie” waarbij je aan het buiten spelen bent met op de achtergrond een herkenbaar landschapskenmerk van Deinze, en bezorg die aan de jeugddienst.

De jeugddienst zal alle inzendingen op haar Facebookpagina plaatsen. De foto die daar op woensdag 19 april om 17 u. de meeste likes heeft verzameld, kan op een mooie publieksprijs rekenen! Uit alle overige inzendingen zullen twee bijkomende winnaars gekozen worden. De prijzen bestaan uit twee waardebonnen voor speelgoed bij een Deinse handelaar en een waardebon voor de huur van een springkasteel voor één dag.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het evenement “Speelpark” dat zal doorgaan in het Kaandelpark op zondag 23 april 2017. Tijdens dit evenement zal een selectie van de ingezonden foto’s tentoongesteld worden en worden de drie winnaars van de fotowedstrijd om 16.30 u. bekendgemaakt.

Speelstraat = Speelpark
Op zondag 23 april 2017 van 13.30 u. tot 17 u. organiseren de stedelijke jeugdraad en jeugddienst in samenwerking met Deinse jeugdverenigingen (KSA Deinze-Astene, KSA Petegem, KSA Ahoy Vinkt, Scouts en gidsen Deinze, de Jojo, Speelplein Doekeewa, Kazou en JNM) een nieuwe editie van de “Speelstraat” in het Kaandelpark. Voor deze editie wordt de naam van het evenement logischerwijs aangepast naar “Speelpark”.

De jeugdraad koos het Kaandelpark heel bewust om deze mooie buitenlocatie in het centrum van Deinze en alle troeven die het park biedt extra in de kijker te plaatsen. De jeugdraad wil het buiten spelen in de nabije omgeving van het stadscentrum stimuleren en wil aantonen dat het met heel eenvoudige materialen mogelijk is om prachtige activiteiten voor kinderen aan te bieden. De jeugdverenigingen zullen ons verrassen met spannende en originele attracties en activiteiten die ze zelf met eenvoudige materialen zullen uitwerken. Daarnaast zullen een aantal gehuurde attracties een mooie aanvulling bieden op het aanbod van de jeugdverenigingen.

Het concept van de vorige edities blijft behouden. De kinderen kunnen bij aanvang aan de centrale post een stempelkaart verkrijgen. Bij elke deelname aan een attractie krijgen ze een stempel. Een volle stempelkaart kan ingeruild worden voor iets lekkers aan de centrale post.

Ook de ouders worden dit jaar niet vergeten. Zij zullen terecht kunnen aan de bar en op het terras van JC Brieljant die voor dit evenement door de jeugdraad uitgebaat zullen worden.

Deze geweldige namiddag is helemaal gratis dankzij de steun van het stadsbestuur en de jeugdraad.

Mijn straat = speelstraat!
Ook tijdens de zomermaanden wil de stad de kinderen en jongeren van Deinze de kans geven om in hun onmiddellijke woonomgeving buiten te kunnen spelen. Wil je de komende zomer veel op straat spelen en heb je zin om dat dicht bij huis te doen? Maak dan van je straat een speelstraat. Stad Deinze geeft bewoners namelijk de kans om deze zomer hun eigen straat om te toveren tot speelstraat.

Een speelstraat is een straat die gedurende een bepaalde periode afgesloten wordt voor alle verkeer. Enkel wie in de straat woont, mag de straat in met de wagen. Het is natuurlijk onmogelijk om van elke straat een speelstraat te maken. Wil je weten of jouw straat in aanmerking komt? Surf dan naar www.deinze.be/jeugd, vul de zoekterm speelstraten in, druk alle nodige aanvraagformulieren af en bevraag jouw buren.

Je kan een aanvraag bij de jeugddienst indienen tot 30 april 2017.

Meer info: Stedelijke jeugddienst, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze, 09 381 68 51, [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...