Kinderen “De Sterrebloem” bouwen eigen klas van stro

Afgelopen vrijdag en vorig weekend, gingen de leerlingen van de kleuter- en lagere school “De Sterrebloem” in Meigem, hard aan het werk. De voorbije maand werd het houtskelet  van het nieuwe kleuterblok, opgetrokken. Er werden 405 strobalen geleverd. Die strobalen werden vrijdag en tijdens het weekend, door ouders  én leerlingen,  in de wanden vastgezet. Ze  zullen de muren vormen van het nieuwe gebouw. En zo bouwen de kinderen van de school dus hun eigen klas.

De Sterrebloem werd in 2009 opgericht vanuit een groep enthousiaste ouders en biedt ontwikkelingsgericht onderwijs voor kleuters en lagereschoolkinderen. Een succes, want de school groeide de afgelopen jaren sterk en al gauw stonden er klascontainers op het terrein.

Het 100-jaar oude gebouw werd aangekocht, maar dit voldoet niet meer aan de moderne maatstaven. Daarom werd er gestart met de verbouwing van het bestaande gebouw en het optrekken van een nieuwbouw in houtskelet en stro, afgewerkt met leempleister. “Duurzaam materiaal en ook volledig brandveilig. De strobalen zijn zodanig hard samengeperst dat er bijna geen zuurstof meer aanwezig is, een beetje zoals bij een dikke, houten balk”, zegt Jürgen Loones, voorzitter van de raad van bestuur van de school.

“We startten met veertig kinderen en dit aantal werd snel verdubbeld”, zegt communicatie-mama Veerle Hillaert . “Ons streefdoel is maximum 110 kinderen maar hiervoor is er meer ruimte nodig. Deze nieuwbouw van 150.000 euro wordt voor 70% gesubsidieerd door de overheid en de rest van de kosten wordt gefinancierd door een lening met staatsgarantie.

Andere onkosten zal de school zelf dragen door geld in te zamelen en veel zelf te doen. Sven Vandermeirsch, bouw-papa: “ Door samen met de ouders en de leerlingen de strobalen in het houtskelet te plaatsen, wordt er heel wat geld bespaard. Bovendien kregen we hulp van een groep leerlingen uit de Steinerschool in Gent. Deze school startte dit jaar met een opleiding TSO Bouw- en houtkunde. Zij kunnen ervaring opdoen en wij worden geholpen. Een echte win-win-uitwisseling, dus.”

Deze week zal het stro bezet worden met twee lagen leempleister en zo hermetisch afgesloten worden. Ook hier zullen ouders komen helpen.

Wie interesse heeft in de school en haar manier van werken; wie vragen heeft over wat ontwikkelingsgericht onderwijs precies is; wie meer wil weten over de ouderparticipatie op school, kan terecht op een eerste infomoment op donderdag, 20 april om 20u op school. Iedereen van harte welkom!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...