Onze golden river kleurt groen

Eendekroos, het werd ons bekend toen vorig jaar het water in Machelen aan de Leie groen kleurde. Na de fusie berichten met Nevele vaart eendekroos uit Machelen nu ook Deinze binnen. De bootjes van de jachthaven van Deinze liggen op een groen biljartlaken en de Leiespiegel weerspiegelt zijn glorie niet meer in de Leie.

Het is eens mooi om te zien een groene Leie maar we zien de Leie toch liever in al zijn glorie schitteren in het zonlicht.

Eendekroos is een klein zoetwater plantje, het groeit razendsnel en het wordt soms een echte plaag. In 4 dagen tijd kan het zijn volume verdubbelen. Het is echter moeilijk te bestrijden daar kunnen ze in Machelen van meespreken.

Het wordt ook soms gebruikt door waterzuiveringsbedrijven doordat het veel verontreiniging uit het water haalt. Benieuwd wanneer deze “groene smurie” zal verdwenen zijn.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...