Curieus Deinze droomt de Stationsbuurt!

Curieus Deinze ging samen met vier studenten sociaal werk op zoek naar de ideale Stationsbuurt en bracht afgelopen zondag een idee om de sociale samenhang te versterken in de praktijk. Het allereerste Droom Je Buurt Stoepontbijt! Toen om de hoek een in eenzaamheid gestorven man gevonden werd, was dit een treurige reminder hoe belangrijk het is om het sociaal weefsel van een buurt levend te houden en mensen samen te brengen.

Vier studenten sociaal werk van de Artevelde Hogeschool Gent trokken in april in de buurt van het station van Deinze en de Tolpoortstraat rond met een enquête. Ze deden dit in opdracht van Curieus Deinze & Petegem, een lokale socio-culturele vereniging, om inzicht te krijgen in wat er leeft bij de mensen van de buurt. De resultaten zijn sinds begin mei te zien in de inkom van Volkshuis De Pulle (Stationsstraat 4, Deinze) op de ‘Droom je buurt’-expositie.

Arjan Schelfhout, één van de vier studenten die de bevraging uitvoerden legt uit: “Toen de mensen van Curieus ons benaderden, zijn we aan de slag gegaan. We hebben gekozen voor deur-tot-deur interviews en zo kon iedereen vrijuit praten. We hoopten een grote variatie aan antwoorden te krijgen. Maar we wilden ook iets teruggeven. Daarom hebben we gekozen om in mei “de was buiten te hangen”. Zo heeft iedereen nog de kans om iets toe te voegen.”

En op zondag 3 september 2017 was het dan tijd om één van de ideeën van de buurtbewoners in de praktijk te brengen. Want die dag droomde Curieus samen met enkele buurtbewoners de Stationsbuurt. Tijdens het Droom Je Buurt Stoepontbijt! De mensen van de buurt werden enkele weken geleden uitgenodigd om te ontbijten met hun buren in de inham van de Stationsstraat ter hoogte van de Deinse Sociale Bouwmaatschappij. Curieus en volkshuis De Pulle zorgden voor een gezellig ingerichte ontbijtplek en voor wat lekkers. En aan de buren werd gevraagd om langs te komen, eventueel met hun favoriete ontbijtkostje. Om zelf op te eten of te delen. Bij Curieus hopen ze alvast dat dit inspireert tot navolging. Er wordt alvast nagedacht over een volgende editie.

Edelbert Masschelein, zelf sociaal werker en begeleider namens Curieus: “We wilden echt naar de mensen toe gaan om te horen hoe ze hun ideale buurt zien en daar iets tastbaars mee doen. De ideeën die de studenten verzamelden zijn daarom sinds begin mei te bezichtigen. En vandaag maken we werk van het buurtontbijt. En het was gezellig. Al kon er gerust wat meer volk rond de tafel en was een droevige wake-up call toen het nieuws van de overleden man ons bereikte. Dit toont nog maar eens aan dat dergelijke initiatieven noodzakelijk zijn. Geen woorden, maar daden!”

Curieus Deinze & Petegem, een ‘progressieve culturele inspiratiefabriek’ zoals ze zichzelf noemen, is thuis in de Stationsstraat nummer 4 van Deinze in Volkshuis De Pulle. En voelt zich daarom ook mee verantwoordelijk voor het welslagen van de buurt. Maar het masterplan Stationsbuurt en de herinrichting van de Tolpoortstraat laten op zich wachten. En ondertussen trekken lokale handelaren weg en gaan horecazaken dicht. Er is veel leegstand en de buurt leeft steeds minder. Er is ook eenzaamheid, bleek nog maar al te duidelijk toen tijdens het ontbijt in een aanpalende straat net het levenloze lichaam van een man gevonden werd. Enkele dagen geleden alleen gestorven in zijn appartement.

Buurtbewoner Viviane Ghyselinck: “Op een jaar tijd zijn in de Ommegangstraat drie mensen overleden en begraven zonder dat iemand daarvan wist. In deze tijd met o.a. sociale media zou dit toch niet mogen gebeuren? Sociale waakzaamheid zou er toch moeten zijn? De begrafenisondernemer vertelde me achteraf dat het meer en meer gebeurt dat ze mensen moeten ophalen die in eenzaamheid gestorven zijn.”

DROOM JE STATIONSBUURT is een organisatie van Curieus Deinze & Petegem
Meer weten over het Droom je Buurt of Curieus Deinze & Petegem?
Wouter De Schepper – voorzitter Curieus Deinze – 0496 673 729 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...