“Astene, natuur in cultuur gebracht” op Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 10 september worden opnieuw historische monumenten in de kijker gezet. Fiets of wandel de route van 6,5 kilometer en ervaar hoe het natuurlandschap doorheen de eeuwen is omgezet tot een cultuurlandschap. Het schildersatelier van Raoul De Keyser is uitzonderlijk geopend en voor kinderen werd de zoektocht “Met Tuur op avontuur” uitgewerkt. De begeleide wandelingen starten vanaf 10 uur aan de Sint-Amanduskerk van Astene (Nieuwstraat 4). De laatste wandeling start om 17.45 uur. Deelname is gratis.

Nadat we de voorbije twee jaren het centrum van Deinze hebben verkend, gaan we dit jaar op zoek naar meer groen. Natuur is bij Open Monumentendag een Europees thema, we springen graag mee op de kar van dit onderwerp. Deelgemeente Astene is een mooi voorbeeld hoe natuur in cultuur werd gebracht in de afgelopen eeuwen. Heel wat monumenten zullen je hiervan overtuigen. Tijdens het parcours ontdek je hoe een Leiedorp zijn centrum verplaatst, het achterland in gebruik neemt via grote ontginningshoeves met walgrachten, er nog rivierduinen verborgen zitten onder bos, hoe een opmerkelijke woning uit de jaren ‘60 de natuur in huis haalt en hoe kunstenaar Raoul De Keyser dit alles bekeek vanuit zijn atelier.

Ontdek de groei van Astene in de voorbije eeuwen

Per locatie nemen gidsen-leerlingen van het Erasmusatheneum Deinze je op sleeptouw. Onderweg stoppen we bij een aantal sites die ons meer vertellen over de groei van Astene in de voorbije eeuwen.

Starten doen we aan het middelpunt van Astene: de parochiekerk in de Nieuwstraat. We passeren maar liefst langs drie walgrachthoeves, elk met hun eigen karakter en interessante elementen. De eerste, hoeve Breeschoot, hebben we reeds bezocht in het verleden en past ook dit jaar wonderwel in het verhaal van de geschiedenis van Astene. Dat de natuur een hoofdrol speelt, is zeker duidelijk bij het bezoek aan de geboortedreef. De medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos staan je graag te woord over de zaadboomgaard en de verwezenlijkingen in het stadsbos. De beschermde hoeve Nieuwgoed te Parijs is niet toegankelijk, in de brochure vind je toch wat meer informatie over de hoeve.

Ook Natuurpunt Deinze-Zulte neemt een bezoekerspunt voor hun rekening, de medewerkers geven uitleg over het vleermuizenhotel. Nadien fietsen we door naar de Kerselaarslaan waar een opvallende woning staat, die velen toch nog nooit opgemerkt hebben.

Het eilandje met de Gampelaerehoeve is ook een prettig weerzien. Deze interessante plek geraakt nooit uitverteld, net zoals de creativiteit die aan de overzijde van de weg ontsproot in het schildersatelier van Raoul De Keyser. Of heeft het één toch met het ander te maken?

Het schildersatelier staat eenmalig open en biedt een unieke gelegenheid om door de ogen van de kunstenaar naar de inspirerende omgeving te kijken. De rondleiding eindigt in de groene omgeving van Astenedreef. De jeugdbeweging JNM toont ons hun werking: natuurstudie, spelletjes spelen, de handen uit de mouwen steken voor beheerwerken en af en toe (milieu)acties voeren. De duinen maken het parcours af. Dit merkwaardig stukje natuur geeft zijn geheimen prijs op Open Monumentendag. Het unieke zicht en de resultaten van de grondboring zijn zeker de moeite waard.

Het parcours is ongeveer 6,5 km lang en duurt ongeveer 2 uur (als fietstocht). Het parcours is bewegwijzerd, maar wordt ook afgedrukt in de brochure op plan.

Als randanimatie heeft de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Deinze heel wat in petto in de buurt van het schildersatelier van Raoul De Keyser. Verder is er een beiaardconcert door stadsbeiaardier Charles Dairay van 14 tot 15 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Deinze. Na afloop is de toren van de kerk tot 18 uur vrij te bezichtigen (opgepast: smalle en steile trap).

Ook dit jaar werd aan de kinderen gedacht. Zij zijn immers onze erfgoedzorgers van morgen. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar werd de zoektocht “Met Tuur op avontuur” uitgewerkt. Tuur en zijn vriendjes nemen je mee en laten je gericht zoeken naar leuke feiten en weetjes over Open Monumentendag. Op elke stopplaats valt er wel iets te ontdekken of te onderzoeken…

 

Kortom: breng een bezoek aan de Open Monumentendag, uw kijk op Astene zal daarna nooit meer dezelfde zijn!

Info
Dienst cultuur en evenementen, Brielstraat 2, 9800 Deinze
09 381 95 00 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...