Open Deinze, het open burgerproject van liberalen en onafhankelijken uit Deinze en Nevele, stelde zondag op haar nieuwjaarshappening reeds 29 van haar 35 kandidaten voor. In oktober zal van elk van de zeventien deelgemeenten minstens één inwoner op de lijst van Open Deinze staan voor de verkiezingen. Het programma zal de komende maanden vorm gegeven worden samen met de burgers van alle deelgemeenten. Open Deinze wil zo één grote burgerbeweging worden van en voor alle inwoners.

Open-Vld-Deinze-nwjr2018-79_Politiek

Foto door Peter Claeys

Meer dan 300 sympathisanten verzamelden zondagmiddag in Zaal Souplex in Deinze voor de nieuwjaarshappening van Open Deinze. Ze kregen er meteen zicht op de lijst van Open Deinze voor de verkiezingen van 14 oktober. Maar liefst 29 kandidaten werden er reeds voorgesteld, waarvan de helft (15) zittende mandatarissen uit zowel Deinze en Nevele: een groep van liberalen en onafhankelijken. De vijf bijkomende kandidaten zullen de komende weken en maanden worden bekend gemaakt.
“Na de succesvolle lancering van ons project in december, zijn we door heel veel mensen gecontacteerd”, zegt een trotse voorzitter Bart Vandekerckhove. “Ik was heel blij verrast, en ben dan ook blij dat we hier vandaag met zo’n grote groep samen zijn. Voor onze nieuwjaarshappening waren de kaarten trouwens in een mum van tijd uitverkocht. We hebben heel wat mensen moeten teleurstellen, want we hadden gewoon te weinig plaats. Nu, we blijven met de voetjes op de grond en werken keihard verder.”

Open-Vld-Deinze-nwjr2018-98

Foto door Peter Claeys

Alle 17 deelgemeenten zijn van belang

“We willen dat bij deze fusie alle zeventien deelgemeenten een belangrijke rol krijgen”, zegt Vandekerckhove. “We willen dan ook kandidaten uit alle deelgemeenten. Zoals je kan zien zijn we daar zo goed als mee klaar. De rest van de kandidaten worden heel binnenkort bekend gemaakt. We willen samen met alle kandidaten een verhaal schrijven voor die zeventien deelgemeenten van Deinze. Onder de vlag van Open Deinze zijn we immers evengoed Open Landegem, Open Nevele, Open Grammene, Open Petegem, en ga zo maar door…” “We maken daarom ook vandaag zeer bewust geen plaatsen op de lijst bekend”, zegt de voorzitter Vandekerckhove nog. “Die doen er niet zozeer toe. Iedereen is belangrijk, elke deelgemeente is even belangrijk en we gaan als groep naar de kiezer. Met uiteraard een duidelijke kopman: onze lijsttrekker Norbert De Mey.”

Open-Vld-Deinze-nwjr2018-24_Bart

Foto door Peter Claeys

Burger schrijft mee aan programma

Om het programma van Open Deinze vorm te geven zullen dan ook alle inwoners van alle deelgemeenten worden betrokken. Open Deinze zal de komende maanden op zondagmorgen de zeventien gemeenten aandoen en er in dialoog gaan met de burger. De precieze data, uren en plaatsen waar Open Deinze de komende maanden allemaal zal aanwezig zijn, worden binnenkort bekend gemaakt via de Facebookpagina van Open Deinze. “We gaan nog niet teveel verklappen, maar het zal niet alleen interessant, maar ook gewoon leuk, fijn en lekker zijn”, zegt Vandekerckhove. De inwoners van de diverse deelgemeenten zullen zelf insteken en ideeën kunnen geven voor
programmapunten voor hun specifieke deelgemeente. Over elk idee zal binnen de groep van Open Deinze intern worden gedebatteerd, net als over de ideeën van de verschillende kandidaten, om zo te komen tot een breed gedragen programma voor alle zeventien deelgemeenten van de nieuwe fusiestad. Tijdens de nieuwjaarshappening kregen alle aanwezigen al de kans om eigen ideeën op speciaal daarvoor ontworpen bierkaartjes neer te schrijven en in een ideeën-bus achter te laten.

Open-Vld-Deinze-nwjr2018-71_NorbertDemey

Foto door Peter Claeys

‘Ambitie is duidelijk: grootste worden en besturen’“

We willen vorm geven aan een brede burgerbeweging”, zegt huidig schepen van Financiën en lijsttrekker van Open Deinze, Norbert De Mey. “Onze baseline is niet voor niets: fusie van mensen. We willen van iedereen horen wat er leeft, wat de inwoners goed vinden, wat ze minder goed vinden en wat ze vinden dat er moet gebeuren of wat beter kan. Politiek voor en door mensen, dat is waar wij voor staan. En dat is waar wij absoluut in geloven. De fusie van Deinze en Nevele is voor ons een fusie van mensen, door mensen en voor mensen.”

De Mey is ambitieus en steekt dat niet onder stoelen of banken. “We willen met al die ideeën aan de slag om een mooi programma te maken. Maar met al die ideeën van de inwoners willen we vervolgens ook aan de slag kunnen na de verkiezingen van oktober. Open Deinze wil de komende jaren deze fusie van Deinze en Nevele absoluut mee vorm geven. Onze ambitie is zeer duidelijk: we willen de grootste partij worden en we willen de volgende legislatuur in het bestuur zitten.”

De 29 kandidaten:

Alain Vylders Deinze
Alex Deschans Zeveren
Andre Claeys Vinkt
Annie Mervillie Petegem
Axel Dobbelaere Landegem
Bart Vandekerckhove Petegem
Bruno Dhaenens Deinze
Celien Van Renterghem Hansbeke
Celine Bastiaen Deinze
Chantal Van Praet Deinze
Davy Sergeant Nevele
Eric Vanhuffel Poesele
Filip Vervaeke Nevele
Francine Mortier – Van Oost Vosselaere
Gilbert hautekeete Nevele
Ginette Vanvynckt Bachte-Maria- Leerne
Hendrik Vergote Sint-Martens- Leerne
Inge De Graeve Astene
Kristof Windels Landegem
Lien Lambrecht Nevele
Norbert De Mey Leerne
Peter De Maertelaere Deinze
Peter Van Maele Petegem
Rita Vanneste Petegem
Rosane Vandemoortele Gottem
Sofie Dhondt Hansbeke
Sören Vandemoortele Grammene
Tess Minnens Petegem
Tom Van Nieuwenhuyze Petegem

Foto’s door Peter Claeys en Tekst door Open Deinze

Delen op: