Met mobiele stembureaus meer senioren laten kiezen

Groenrood wil via mobiele stembureaus meer senioren laten kiezen. Door het inrichten van stembureaus in bv. rusthuizen kunnen we hen meer laten participeren aan de stembusgang.

GroenRood Met mobiele stembureaus meer senioren laten kiezen

Het Kiesdecreet bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de kiezers in stemafdelingen indeelt. Het college wijst voor elke stemafdeling een afzonderlijk stemlokaal aan; in één gebouw, zoals een school, een sporthal of een ontmoetingscentrum. Voor mensen die niet zo mobiel zijn voorziet de wet volmachten. Dit is natuurlijk een goede zaak, maar als we deze kunnen voorkomen moeten we dat doen.

GroenRood stelt daarom voor om met mobiele stemlokalen te werken. Die zouden dan op de parking van een rusthuis kunnen worden geplaatst of in de cafetaria, zodat de mensen die daar wonen en misschien ook andere mensen die in de omgeving wonen, in de mogelijkheid verkeren om zelf hun stem uit te brengen. Vooral bij de lokale verkiezingen lijkt ons dit erg belangrijk omdat mensen zich heel sterk betrokken voelen bij wat er gebeurt in hun omgeving. Het moet natuurlijk niet enkel beperkt blijven tot een RVT. Zo zouden bv alle bewoners van de wijk Ten Bosse in het RVT mogen stemmen. Dat dit de drempel van het verzorgingstehuis verlaagt is ook mooi meegenomen. Als het mobiele bureau ook van 8 u tot 13/15 open is stelt er zich geen enkel wettelijk probleem.

Denkend aan de steeds grotere groep senioren stellen we voor om dit systeem nu al zeker ergens uit te proberen. We kunnen hieruit dan lessen trekken tegen de volgende stembusgang.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...