Deinze is fietsgemeente/-stad van 2018!

Stad Deinze werd op dinsdag 5 juni op het fietscongres in Mechelen uitgeroepen tot ‘Fietsstad 2018’ in categorie 2 (tussen 20.000 en 50.000 inwoners) en is bovendien de winnaar van de publieksprijs in diezelfde categorie. Een vakjury onder voorzitterschap van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde beoordeelde 35 kandidaturen in 3 categorieën.

Deinze_Fietsgemeentestad_2018

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 is een initiatief van de VSV (de Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, waarvoor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid.

De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonersaantal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde drie kandidaten per categorie, zij mochten door naar de volgende ronde. Stad Deinze werd samen met Dendermonde en Turnhout genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Bovendien werd stad Deinze bijkomend genomineerd voor twee specifieke awards in de categorieën ‘Beleid, monitoring en organisatie’ en ‘fietscultuur en campagnes’.

DeinzeFietsgemeentestad_2018_Bathio

Deinze krijgt subsidie voor fietsvoorzieningen

In het voorjaar van 2018 volgde een terreinonderzoek, waarbij de vakjury het fietsbeleid meer in detail bekeek. Op basis van dit onderzoek werd stad Deinze uitgeroepen als Fietsstad 2018 in categorie 2. De stad mag het logo ‘winnaar Fietsstad 2018’ gebruiken, krijgt erkenning voor het beleid en de projecten en een subsidie van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid van max. € 50.000. Deze subsidie zal geïnvesteerd worden in fietsvoorzieningen.

Naast de verkiezing Fietsstad 2018 was er ook een publieksprijs te winnen. Men kon hiervoor van 21 maart tot en met 21 mei zijn stem uitbrengen op www.fietsgemeentestad.be. Stad Deinze werd in categorie 2 de favoriet van de fietsers met meer dan 1.200 voorkeurstemmen.

‘In Deinze vormen verblijven, publieke ruimte en mobiliteit één geheel’ stelt burgemeester Jan Vermeulen, bevoegd voor fietsbeleid. ‘Zo nemen we bij stadsvernieuwingsprojecten altijd het aspect mobiliteit mee. Ook onze partners moeten steeds aan eisen voldoen om die mobiliteit te ondersteunen. Een juiste keuze, zo blijkt. We zijn zeer tevreden met de titel Fietsstad 2018 en de publieksprijs. Dit motiveert ons om verder te gaan op het ingeslagen pad’ besluit Jan Vermeulen.

‘Dit is voor ons een blijk van waardering voor het vele aantal kilometers nieuwe fietspaden die we de laatste tijd hebben aangelegd. We blijven op volle kracht verderwerken om duurzame mobiliteit volledig ingeburgerd te krijgen’ vult schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne aan.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...