Deinze wordt Boekstartgemeente

Deinze wordt Boekstartgemeente! Boekstart is een leesbevorderingsprogramma, structureel ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en uitgevoerd door Iedereen Leest, de bibliotheek Deinze en Huis van het Kind Deinze. Boekstart werkt samen met lokale partners aan een vroege geletterdheid en aan een stimulerend (voor)leesbeleid in de stad.

“Het project Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Kinderen die op jonge leeftijd kennismaken met boeken zijn taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter en ze zijn vaker lid van de bibliotheek” weet schepen Rutger De Reu, bevoegd voor de bibliotheek. “Samen in een boekje kijken versterkt de band tussen de volwassene en het kind. Het is goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid”.

Boekstart is een bibliotheekproject, maar werkt samen met het Huis van het Kind Deinze en de consultatiebureaus van Kind en Gezin als lokale doorverwijzers naar de bibliotheek.

Hoe werkt Boekstart?
Boekstart brengt op 3 momenten boeken en informatie over voorlezen bij jonge gezinnen:

Wanneer ouders met hun baby van 6 maanden het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoeken, krijgen ze van de vrijwilligers een babypakket aangeboden. Daarin zit een stoffen knisperboekje en een brochure met info en tips over voorlezen.
Ouders die met hun peuter van 15 maanden in het consultatiebureau komen, krijgen een uitnodiging om in de bibliotheek een Boekstarttas af te halen met 2 boekjes: een versjes- en liedjesboek met CD en een prentenverhaal. Daarenboven krijgen ze een brochure met tips over voorlezen.
Ouders komen naar de bibliotheek met de uitnodiging die ze kregen in het consultatiebureau (zie stap 2) en ontvangen er de Boekstarttas met de 2 boekjes. De enthousiaste bibliotheekmedewerkers ontvangen hen en geven hen info over de voorlees- en prentenboeken van de bibliotheek. De prentenboekenhoek is speciaal ingericht om baby’s en peuters te laten spelen en de baby- en peuterboeken te ontdekken.

Het is de bedoeling dat de ouders de smaak te pakken krijgen en in de toekomst verder boekjes komen lenen voor hun peuters en kleuters. Ook ouders die niet direct de stap naar de bibliotheek zouden zetten, krijgen via het Boekstartproject een stimulans om de bibliotheek te bezoeken.

Zoveel meer dan een cadeautje…
Boekstart is zoveel meer dan een cadeautje uitdelen. In het consultatiebureau krijgen ouders medische adviezen, maar ook heel wat pedagogische adviezen. Net door het uitdelen van het eerste pakketje in het consultatiebureau wordt voorlezen en het belang van boeken ook onderdeel van de adviezen die ouders krijgen over de opvoeding van hun kind. De vrijwilligers worden ondersteund om deze boodschap op een open manier over te brengen.

“Het Huis van het Kind Deinze speelt in dit Boekstartproject een belangrijke rol die kadert in de opdracht van preventieve gezinsondersteuning” stelt schepen van welzijn Trees Van Hove. “Boekstart wil namelijk alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek”.

De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt dit project via Iedereen Leest. De Vlaamse Gemeenschap subsidieert de babypakketten volledig. Huis van het Kind Deinze koopt dit jaar de peuterpakketten aan die worden verdeeld via de bibliotheek. Iedereen Leest berekende dat ca. 80% van de jonge ouders een consultatiebureau bezoeken. Van deze ouders komt 50% effectief in de bibliotheek het peuterpakket afhalen. De stad, de bibliotheek en het Huis van het Kind Deinze engageren zich om ook in de toekomst het Boekstartproject verder te zetten.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...