‘De bevrijding 1918-2018’ brengt unieke evocatie van eindoffensief WOI naar Deinze

Een historische tocht herdenkt het bevrijdingsoffensief van 1918, het enige offensief dat het Belgische leger ooit heeft uitgevoerd. Soldaten in origineel uniform met talloze artilleriestukken, veldkeukens, paardenwagens en ander rollend materieel vormen een colonne langs de slagvelden van 1918. Op 19 augustus komen ze vanuit Landegem via Bachte-Maria-Leerne naar hun eindpunt op de Markt. Tijdens de doortocht en bij de ontbinding kan je de unieke historische stukken van dichtbij bekijken en geven de deelnemers ook graag een woordje uitleg. Op de Markt en in de bibliotheekkelder is er ook een tentoonstelling met foto’s van Deinze tijdens en onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog.

De bloedige veldslagen van WOI kwamen ten einde op 11 november 1918. De oorlog eindigde niet in de loopgraven aan de IJzer, maar wel met een zwaar eindoffensief van Belgen, Britten en Fransen dat stopte aan de Schelde. Een derde van de ongeveer 40.000 gesneuvelde Belgische soldaten vielen tijdens dit bevrijdingsoffensief. Ook de burgerbevolking van o.m. Deinze, Machelen en Waregem kreeg het tijdens de laatste dagen van WOI zwaar te verduren door de talloze bombardementen en beschietingen.

Het project ‘De bevrijding 1918-2018’ is een organisatie van de Patrouilleurs, onderdeel van het Platform voor Belgische militaire geschiedenis vzw, en brengt deze gebeurtenis opnieuw onder de aandacht met een bijzondere, historische evocatie. Ongeveer 150 Belgische, Britse en Franse soldaten uitgerust zoals in 1918 trekken 100 jaar later opnieuw door Vlaanderen, langs de diverse slagvelden van het bevrijdingsoffensief. Zij vertrokken op 13 augustus uit Lo-Reninge en eindigen in Deinze op 19 augustus. In hun spoor volgen veldkeukens, transportwagens, kanonnen, talloze paarden en ander historisch rollend legermateriaal.

Op zondagmiddag 19 augustus komt de colonne via Landegem langs Bachte-Maria-Leerne naar de Ooidonkdreef, waar een halte van een halfuurtje is voorzien rond 15 u. Daarna gaat de tocht langs het kasteel Ooidonk verder naar het centrum van Deinze. Via Hulhage, Oostmeersdreef, Guido Gezellelaan, Karel Picquélaan en Congoplein wordt rond 17 u. de Markt bereikt, waar de colonne feestelijk wordt onthaald. Tijdens de doortocht en bij de ontbinding kan je de unieke historische stukken van dichtbij bekijken en geven de deelnemers ook graag een woordje uitleg.

Fototentoonstelling

Ter gelegenheid van deze evocatie put Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek, uit de rijke fotoverzameling over de Grote Oorlog van bestuurslid Denis Pieters voor de tentoonstelling ‘Deinze in Wereldoorlog I. Miserie & Puin’. Een reeks foto’s toont de situatie in onze stad in 1914, tijdens de bezetting, na de vernielingen bij het eindoffensief in 1918 en bij het eerste ‘ramptoerisme’ onmiddellijk na het einde van de oorlog. Enkele vergrote foto’s zullen op zondag 19 augustus in open lucht te zien zijn op de Markt. De fototentoonstelling is daarna nog tot 11 november te zien in de bibliotheekkelder.

Wan-Hoop

Slotpunt van de herdenking van WOI in Deinze wordt het bijzondere concert ‘Wan-Hoop – The great war remembered’, dat in samenwerking met Harmonieorkest Deinze en diverse andere lokale verenigingen wordt georganiseerd op 9 en 10 november in de Sint-Pauluskerk in Petegem. Het concert wordt een totaalspektakel met beeld, muziek en woord, een bijzondere evocatie rond de beleving van WOI in onze stad.

Info

“De bevrijding 1918-2018” in Deinze
zondag 19 augustus van 13 u. tot 18 u.

13 u.: Binnenkomst Deinze via Moerstraat
15 u.:  Halte aan Ooidonkdreef
17 u.: Aankomst Markt
18 u.: Ontbinding colonneDeze tijden zijn onder voorbehoud van de snelheid van de colonne. Het volledige parcours is te bekijken via http://debevrijding.be.

Volg ook deze facebook pagina voor uptodate informatie – https://www.facebook.com/debevrijding1918/

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...