Fietstelweek ingefietst in Deinze-Zulte 

De fietstelweek loopt van maandag 24 tot zondag 30 september. Op basis van de resultaten kunnen Vlaamse, provinciale en lokale overheden gerichte investeringen doen die zoveel mogelijk fietsers ten goede komen. De fietstelweek werd in Petegem (Deinze) – Machelen (Zulte) ingefietst door een delegatie van de colleges van burgemeester en schepenen van Deinze en Zulte in het gezelschap van NMBS-CEO Sophie Dutordoir.

Op maandag 24 september ging de derde editie van de Fietstelweek van start. De Vlaamse gemeenten, provincies en de Vlaamse overheid verzamelen van 24 tot en met 30 september zoveel mogelijk fietsgegevens aan de hand van vaste en mobiele telpunten en manuele tellingen. Op basis van de resultaten kunnen Vlaamse, provinciale en lokale overheden gerichte investeringen doen die zoveel mogelijk fietsers ten goede komen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gaf in de voormiddag het startschot van de fietstelweek aan de Luchthavenroute in Machelen. Ook in Machelen (Zulte) –Petegem (Deinze) werd de fietstelweek ingefietst door een delegatie van de colleges van burgemeester en schepenen van Deinze en Zulte in het gezelschap van NMBS-CEO Sophie Dutordoir en Wout Baert, coördinator van Fietsberaad Vlaanderen.Er werd gefietst totaan de nieuwe fietsersbrug aan de bestaande spoorwegbrug ter hoogte van oliefabriek Vandamme. De brug verbindt het centrum van Deinze met Grammene, Gottem en Wontergem op een veilige manier. Infrabel financierde de brug als compensatie voor het afsluiten van de spooroverweg in de Karrestraat in Astene. Je bereikt de brug komende vanuit Deinze via de Koestraat in Petegem-aan-de-Leie. In de toekomst zal je via het Antoon Van Paryspad langs Vaart Rechteroever tot aan de brug kunnen fietsen. De fietssnelweg wordt er momenteel nog afgeleid naar de Machelenstraat.

“De stad wil met het bezoek van mevrouw Dutordoir op de startdag van de fietstelweek het belang van de combinatie fiets en trein in de kijker plaatsen” stelt burgemeester Jan Vermeulen. “We moeten verder blijven samenwerken met NMBS en Infrabel. Sinds het jongste vervoersplan kreeg Deinze een rechtstreekse treinverbinding met Gent-Dampoort, Lokeren, Sint-Niklaas en Antwerpen-Centraal. De nieuwe fietsbrug is ook de realisatie van een belangrijke ‘missing link’ voor fietsers om vanuit de randgemeenten op een veilige en vlotte manier naar het station van Deinze te fietsen. We moedigen zachte mobiliteit aan en richten heel wat vernieuwingen in onze stad op vlottere en veiligere verbindingen voor fietsers en voetgangers. Wie zich aan langere afstanden wil wagen kan de fietsostrades gebruiken. Dankzij de elektrische fiets of een slimme combinatie van de trein en het deelfietssysteem Blue-bike sta je bijvoorbeeld in een oogwenk in Gent, zonder parkeer- of filestress” besluit Jan Vermeulen.

Bart Van Thuyne, schepen van mobiliteit vervolgt: “Dit is de eerste fietsersbrug van vele. We gaan voor een fietsnetwerk met acht fietsbruggen. Ieder jaar voorzien we budget om een brug te realiseren. In combinatie met het aanleggen van fietspaden zorgen we er voor dat elke locatie in Deinze veilig en vlot bereikbaar is met de fiets. Dit is een belangrijk onderdeel van het mobiliteitsplan”.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...