Week van de Mobiliteit in Deinze

De Week van de Mobiliteit vindt dit jaar plaats van zondag 16 tot en met zaterdag 22 september. In Deinze is er een goed gevuld programma: op zondag 16 september is er de Autovrije Zondag, die dag kan je de ruwbouw van cultuurcentrum Leietheater bezoeken en zijn er heel wat winkels geopend voor koopzondag. Op donderdag 20 september geven het stads- en OCMW-personeel het goede voorbeeld tijdens Car Free Day en zijn er testsessies duurzame mobiliteit in dienstencentrum Leiespiegel. Op vrijdag 21 september doen de Deinse scholen mee aan Strapdag en zetten ze de plezierige aspecten van stappen en trappen op een ludieke manier in de verf. Tijdens de Week van de Mobiliteit start de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’ in samenwerking met vzw Deinze Winkelstad.

Autovrije Zondag – 16 september

Autovrije Zondag vindt dit jaar plaats op 16 september. Op deze dag worden auto’s voor één dag aan de kant gezet en krijgen fietsers, skaters, voetgangers en andere zwakke weggebruikers het voor het zeggen.

We voorzien een waaier aan activiteiten op de Markt en in de Brielstraat voor kinderen en volwassenen. Doorlopend van 14 tot 18 uur is er een mobiliteitsmarkt met test- en infostands over duurzame mobiliteitsalternatieven.

Klik “lees meer” voor programma

Programma:

14.30 u. – 18 u.: tweedehands fietsenmarkt

15 – 16 u.: wedstrijd bakfietsen met aansluitend prijsuitreiking

16.15 u.: optreden The Handles met aansluitend initiatie ropeskipping

14 – 18 u., doorlopend:

 • Workshop ‘fiets je eigen schilderij’
 • Wedstrijdjes met fietsen op rollen
 • Gekkefietsenparcours (Fietsersbond)
 • Kinderfietsen Formule 1 track
 • Springkasteel
 • Behendigheidsparcours voor kinderen
 • Fietsen graveren
 • Initiatie tennis door Koninklijke Deinze Tennis Club
 • Uitdelen stoepkrijt
 • Kindergrime
 • Dronkemansparcours met promillebrillen (Fietsersbond)
 • Infostand Rode Kruis
 • Infostand Brandweerzone Centrum
 • Infostand politie met quiz
 • Kijken naar de zon met de Vereniging voor Sterrenkunde (Leo Deinze)
 • Mobiliteitsmarkt: o.a. Fietspunt, Cambio, ViaVélo, fietswinkels (o.a. Het Verzet, Thomas Cycles, Dewa Sport, Bike Corner), wielertoeristenclub Het Gouden Wiel, …
 • Infostand Op Wielekes

www.deinze.be/autovrijezondag

Car Free Day en info/testsessies duurzame mobiliteit – 20 september

Donderdag 20 september staat met Car Free Day voor een duurzame pendeldag. De personeelsleden van de stad en het OCMW betuigen hun steun en gaan voluit voor duurzaam woon-werkverkeer: te voet, per fiets, met de trein, met de bus of carpool. Het blijft natuurlijk niet bij die ene dag. De medewerkers worden aangemoedigd om gedurende een maand duurzaam naar het werk te komen, om dan hopelijk te kiezen voor duurzaam pendelen.

Diezelfde dag kan je om 19 u. in dienstencentrum Leiespiegel terecht voor info- en testsessies rond duurzame mobiliteit. Je komt er alles te weten over alternatieven voor de diesel- en bezineauto en de mogelijkheden rond autodelen. Nadien is er een infomarkt met testmogelijkheden (CNG-auto’s, auto’s op waterstof, elektrische auto’s en elektrische fietsen). Deelname is gratis, inschrijven kan tot 12 september via www.deinze.be/inwoners-mobiliteit of 09 381 95 00.

Strapdag – 21 september

Vrijdag 21 september is Strapdag, een initiatief samen met de scholen van Deinze. Doelstelling is om kinderen en ouders aan te moedigen zich duurzaam en veilig naar de school te verplaatsen. De dagelijkse verplaatsing naar school te voet of met de fiets doen heeft immers een impact op vlak van milieu en mobiliteit en is gezond voor kinderen en ouders. Strapdag zet de fijne aspecten van stappen en trappen op een ludieke manier in de verf. Hiermee willen we ouders en kinderen aanzetten om na te denken over hun mobiliteitsgedrag en ecologische voetafdruk. Door de steun van stad Deinze kunnen de scholen gratis deelnemen aan de Strapdag en de andere activiteiten van het Octopusplan, de organisator van Strapdag.

Wie naar de winkel fietst wint

Tijdens de Week van de Mobiliteit wordt het startschot gegeven van de campagne ‘Wie naar de winkel fietst wint’.We stimuleren inwoners en bezoekers van Deinze om de auto voor korte afstanden thuis te laten en met de fiets of te voet te winkelen. De campagne loopt van 17 september tot 27 oktober. Bij deelnemende handelszaken krijg je een spaarkaart, per bezoek te voet of met de fiets krijg je een stempel. Volle spaarkaarten kunnen ingeleverd worden in de bussen in dienstencentrum Leiespiegel (Brielstraat 2), sportcomplex Palaestra (Kastanjelaan 35), de dienst patrimonium (Industrielaan 23) en de bibliotheek (Gentpoortstraat 1). Na afloop van de campagne worden er waardevolle hoofdprijzen verloot zoals een elektrische dames- of herenfiets, een plooifiets en twintig waardebons van 25 euro. Winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.De hoofdprijzen worden mede gesponsord door Kbikes en Giant.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...