#Donzaresponse “Simulatie van een grote overstroming in Astene”

Wat een dag voor de 500 vrijwilligers vandaag op Donza response. De oefening van het 11de Bataljon Genie van de Belgische Defensie die onze stad deze week ‘bezet’, bracht heel wat drukte in en rond Deinze.

Gisteren konden jullie op onze Instagram reeds de voorbereidingen zien in de weiden rond de oude Leie arm niet ver van van Astene Sas en het begin van de opbouw van de tijdelijke brug over de Leie aan de Brielpoort. Deze voorbereidingen hadden te maken met de oefeningen van vandaag, een simulatie van een grote overstroming.

Alle 500 vrijwilligers werden in kleinere groepen naar het overstromingsgebied gebracht in de omgeving van de oude Leiearm. Van daaruit werden ze geëvacueerd met Zodiacs via de Leie naar de Brielpoort, vervolgens werden ze verder getransporteerd naar het opvangcentrum in de Palaestra. Een paar mensen hadden het geluk om “opgetakeld” (gewinched) te worden door een Seaking helikopter en afgezet te worden op de atletiekpiste van Deinze. Het was dus een evacuatie “ter land, ter Leie en in de lucht”.

In de late namiddag kwam de pioniertank aan. Onder politiebegeleiding vertrok deze tank deze morgen rond 9u uit Burcht. Deze tank zal de tijdelijke brug die gebouwd werd aan de Brielpoort over de Leie duwen.

Een deadride werd reeds geïnstalleerd aan de Leie spiegel voor morgen, wie wilt en durft kan morgen een duik nemen naar beneden.

Voor de andere dagen blijven de scenario’s intern tot ‘s ochtends. De militairen worden zelf zo laat mogelijk gebrieft, het moet een oefening blijven. Laat ons zeggen dat morgen aan de surfput en aan de Brielpoort de meeste activiteit zal te beleven zijn.

De bedoeling van deze oefening is om een inzet van Defensie te simuleren in geval van rampen zoals bijvoorbeeld overstromingen, een vliegtuigcrash, chemische besmetting,… Hierbij is het noodzakelijk om een goede samenwerking te hebben tussen de verschillende interventiemachten in het terrein. Tijdens de oefening zal daarom ook de politie, de brandweer, het Rode Kruis, het provinciecommando Oost-Vlaanderen en de civiele bescherming mee aantreden om gezamenlijk de verschillende incidenten op te lossen.

Samen staan we tenslotte sterker!

Lt-Kolonel Yves de Neve uit Deinze afkomstig zag dat het goed was

Het 11 Bataljon Genie is een polyvalent geniebataljon, gekazerneerd aan de Schelde in Zwijndrecht. Er werken 590 militairen en 47 burgerambtenaren. Dit bataljon kan een hele waaier aan genietaken uitvoeren: explosieven aanbrengen of onschadelijk maken, ontmijnen en hindernissen aanbrengen of opruimen. Het kan ook bruggen bouwen met brugelementen of een brugslagtank, gebouwen, wegen en andere terreinen aanleggen of herstellen, en explosieven opsporen met speurhonden. De gebrevetteerde paracommando’s van het bataljon beschikken bovendien over boten en duikers om amfibische opdrachten uit te voeren. De genisten van dit bataljon leveren bijna permanent geniesteun in binnen- en buitenland. Ze hebben bijvoorbeeld al opdrachten uitgevoerd in Libanon, Afghanistan, Afrika en nu ook Irak.
De wapenspreuk van het 11 Bataljon Genie is Per ignem et aquam (Door vuur en water).

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...