Basiscursus ecologische moestuin

Je wilt al langer ecologisch moestuinieren, maar je weet niet meteen hoe er aan te beginnen. Dat is straks verleden tijd. Velt-Leieland organiseert in 2019 met Veltlesgeefster Fanny Mestdagh een 4-delige lessenreeks. Neen, geen eindeloze theoretische beschouwingen. Jij kan zelf aan de slag!

Toch is een theoretische basiskennis noodzakelijk, die in de komende maanden in 3 lessen behandeld wordt.

Ecologisch moestuinieren, zei je? Jawel, je verneemt wat ecologisch moestuinieren precies is en waarin het zich onderscheidt van de gangbare – en de biologische landbouw.

Je leert over de verschillende grondsoorten en waaruit die bestaat. Je krijgt een overzicht van nuttige naslagwerken… Maar wat even belangrijk is, die eerste les nemen we uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te polsen naar elkaars verwachtingen bij deze lessenreeks:

LES (theorie) op maandag 18 februari, van 19u tot 21.30 uur

Deel 1 – Voorstelling lesgever en Velt-organisatie, en kennismaking met de deelnemers: wie ben je, van waar de interesse en eventuele ervaring in ecologisch moestuinieren, oppervlakte van je moestuin, waarom ten huize van, wat verwacht je van deze opleiding? – Algemene toelichting en afspraken.

Deel 2 – Alles over de bodem: vorming, bestanddelen, bodemleven, -type, handpalmtest.

LES (theorie) op maandag 11 maart van 19u tot 21.30 uur

Deel 1 – Successie of de opeenvolgende stadia in de natuur, bodemzorg, bemesting en composteren, waar en wanneer, omzetten, groenbemesters.

Deel 2 – Principes van ecologisch moestuinieren, onderscheid ecologische, biologische en gangbare landbouw.

LES (theorie) op maandag 15 april van 19u tot 21.30 uur

Deel 1 – Tuininrichting en -indeling, tuingereedschap, soorten gewassen en hun eigenschappen.

Deel 2 – Vruchtwisseling (waarom) + praktische oefening, gewasbescherming en biodiversiteit. Afspraken voor de praktijkles.

Nu zijn we klaar om naar buiten te gaan!

In april start het echte werk. We brengen wat we leerden, na een korte theoretische herhaling te velde, de praktijk. Een goed moestuinmanagement laat immers toe om het ganse jaar te oogsten!

Waar: de theoretische lessen gaan door in de school VTI, Leon Declercqstraat 1, 9800 Deinze (studiezaal) (langs de binnenkoer binnengaan aan de linkerkant; Het zal aangeduid zijn.)

Prijs: € 25 voor VELT-Leden; 40 € voor niet-leden.

Inschrijven: kan door een mail te sturen naar [email protected] of telefoneren naar Mieke Roelens 09/ 380 48 10

Wanneer: zie hieronder,


Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...