Beeld Reynaert De Vos opnieuw slachtoffer van vandalisme

Vandaag werd vastgesteld dat het bekende beeld van Chris Ferket “Reinaert op het graf van Coppe” aan de Tolpoortbrug opnieuw werd beschadigd. Het beeld werd pas in september 2018 volledig hersteld. De maat is vol voor schepen van Cultuur Rutger De Reu. Hij laat het beeld onmiddellijk verwijderen en zoekt samen met het Comité van Cancteclaer een nieuwe, veilige locatie.


“Dit kunstwerk is een van de bekendste monumenten van onze stad”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V). “Het speelt een belangrijke rol in de Canteclaerstoet, de traditie wil dat de prins en de prinses Canteclaer aan de vooravond van de stoet het beeld komen groeten. Na de vernielingen in 2015 kostte het ons 3 jaar om een gepaste restaurateur te vinden. Om de restauratie te doen slagen dienden we op zoek te gaan naar iemand die op dezelfde manier werkte als de overleden kunstenaar Chris Ferket, maar uiteindelijk vonden we een creatieve oplossing. We trokken de oorspronkelijke bronsgieterij aan, en zetten een samenwerking op met de neef van de kunstenaar die volgens dezelfde methode werkt en een goede kennis heeft van de werken van Chris Ferket.”

“De nieuwe vandalenstreken zijn voor mij echter de druppel,” aldus een bijzonder kwade Schepen van Cultuur, “Ik vind dit zeer respectloos. Ik roep de vandalen op om eens goed na te denken wat hen eigenlijk bezielt. Mocht iemand wat gezien hebben, mogen ze dat ook altijd melden. De rekening ligt klaar. Ik heb de vorige keer gezegd dat het de laatste keer was dat we het beeld op deze locatie herstellen en ik meende dat ook. Het beeld verdwijnt uit de Tolpoortstraat. Ik had al contact met de voorzitter van het Comité van Canteclaer en we zullen samen een oplossing zoeken.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...