Lezingenreeks bibliotheek voorjaar 2019

De bibliotheek is een culturele ontmoetingsplaats, er worden allerhande activiteiten georganiseerd voor een breed publiek. De donderdagavondlezingen met boeiende sprekers zijn een traditie geworden waar veel leners naar uitkijken. Het programma dat de bibliotheek dit voorjaar aanbiedt is een mix van actualiteit, literatuur en linken met Deinze. Ook de bibliotheek in Landegem heeft een traditie van boeiende lezingen die wordt verdergezet.

Bibliotheek Deinze

Lezingen in de bibliotheekkelder van Deinze

Donderdagavond 7 februari, 19.30 u.: Hans Van Cauwenberghe – ‘Brodeck’ .

Hans Van Cauwenberghe brengt de ijzingwekkende monoloog ‘Brodeck’. De monoloog is gebaseerd op ‘Het verslag van Brodeck. Boek 1: De anderer’, een graphic novel getekend door Manu Larcenet. Het literaire stripverhaal is op zijn beurt gebaseerd op het boek van Philippe Claudel.

In een wild landschap loopt een man door het bos richting het dorpje. In het dorp stapt hij het café binnen en wordt aangestaard. Hij vraagt: ‘De anderer? Jullie hebben hem toch niet…’ De aanwezige mannen blijken collectief een buitenstaander te hebben vermoord. Brodeck, overlevende van een concentratiekamp, moet een verslag schrijven over wat er gebeurd is die nacht. Gebaseerd op de roman van Philippe Claudel, begint hiermee het verhaal van angst en wantrouwen in een afgelegen dorpje vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Donderdagavond 28 februari, 19.30 u: auteur Jeroen Theunissen te gast

Auteur Jeroen Theunissen praat over zijn nieuwste boek ‘Jouw huid’. Het Britse hoofdpersonage is een goed betaalde Europese lobbyist, zij een migrante zonder verblijfsvergunning. Is de liefde groot genoeg om alle tegenstellingen te overwinnen? En wat is dat met Brussel, de wereldstad waarin ze wonen, de ene dag vriendelijk, de andere dag grimmig? 

Donderdagavond 28 maart, 19.30 u.: Eva Mouton – Eva’s gedacht

Eva Mouton tekent, schrijft en maakt dingen: liefdesbrieven voor Ivo Victoria, tekeningen voor Kapitein Winokio, buttons voor haar fans en een welkomstspandoek voor haar goudvis. In De Standaard Weekblad kan ze wekelijks haar ‘Gedacht’ kwijt. Onlangs bundelde ze haar getekende columns in ‘Het leukste van Eva (+ nog een paar dingskes)’. ‘Dit boek is meer dan alleen een bundeling van de verschenen columns. Eva Mouton schept een nieuw universum. De lezer moet meedoen, hups, aan de slag, afstandelijk toekijken is niet toegestaan’ (Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard). Auteur Kathleen Vereecken interviewt deze creatieve duizendpoot.

Donderdagavond 25 april, 19.30 u.: Prof. Hendrik Vos – De Europese Unie

Prof. Dr. Hendrik Vos is als hoogleraar verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij doceert er Europese Politieke Integratie, het Beleid van de Europese Unie en Besluitvorming in de Europese Unie. In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 26 mei is hij de aangewezen spreker om ons te informeren over de actuele gebeurtenissen binnen de Europese politiek. Het thema van de avond hangt af van de Europese actualiteit, Brexit or no Brexit.

Donderdagavond 16 mei, 19.30 u.: Dirk Musschoot – Sweethearts: verliefd op de bevrijder

Het begint bij een toevallige ontmoeting in het Noord-Engelse Morpeth. Daar ontmoet anglofiel Dirk Musschoot ‘Yvette De Rijcke from Deinze in Belgium’, die eigenlijk Godelieve blijkt te heten. Tijdens de bevrijdingsdagen was ze verliefd geworden op een Engelse soldaat, Stanley Creighton, en uiteindelijk ging ze met hem mee naar Engeland. Dat ene ontroerende verhaal leidde tot ruim dertig verhalen van jonge Vlaamse vrouwen die in 1944 of in de nasleep van de oorlog tot over hun oren verliefd werden op een Brits militair.

Info en reservaties
4 euro VVK – 5 euro ADD (drankje inbegrepen)

[email protected]
09 381 95 60

Lezing bibliotheek Landegem in zaal De Klaproos (Stationsstraat 20, Landegem)

Maandagavond 8 april, 19.30 u.: auteur Margot Vanderstraeten te gast

Marc Serruys interviewt Margot Vanderstraeten over haar bestseller ‘Mazzel tov’. In dit boek beschrijft ze haar verblijf bij een joods-orthodox gezin in Antwerpen in de jaren negentig. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot een gesloten wereld, waar religieuze wetten en eeuwenoude tradities heersen. De joodse familie wordt op haar beurt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. De aanvankelijke verontwaardiging en verwerping maken gaandeweg plaats voor wederzijds respect, nieuwsgierigheid en humor. Vanderstraeten zoekt de kinderen na hun afstuderen op in Israël en New York.

Info en reservaties

4 euro VVK – 5 euro ADD (drankje inbegrepen)

[email protected]

09 321 92 70

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...