Waardevolle graftrommels gerestaureerd

Na twee jaar afwezigheid kwamen de negen graftrommels op vrijdag 15 maart 2019 terug naar Deinze. Gedurende deze twee jaren werden ze grondig onder handen genomen door restauratoren van de firma vzw Stichting tot behoud van de Drentse graftrommels. Deze gaf de graftrommels hun grandeur terug.  

De Nederlandse restauratoren brachten de graftrommels terug naar het mudel in Deinze waar ze een voorlopige plaats krijgen.

Graftrommels zijn grafgiften in de vorm van kransen die bij grafzerken (meestal van de gegoede burgerij, want graftrommels waren niet goedkoop) liggen. In Deinze zijn er op de begraafplaats in totaal 9 stuks, verspreid over twee graven. De concessies van deze grafzerken zijn verlopen waardoor de stad er verantwoordelijk voor is. Ze zijn funerair erfgoed.

“Met grote nauwkeurigheid en veel geduld zijn de vele pareltjes in de kransen gereinigd en opnieuw bevestigd in de trommels. Uiteraard was er een deel van de oorspronkelijke parels verdwenen. Uiteindelijk werd bij 1 graftrommel 185 m metaaldraad met kraaltjes tot één geheel aaneengeregen. Dit monnikenwerk duurde maar liefst 8 maanden (voor 1 graftrommel!).  Het hoeft geen betoog dat elke graftrommel een pareltje is geworden door de bevlogenheid van de restauratoren. Waar de ene graftrommel uitblinkt in een kleurenpracht, schittert de andere door zijn eenvoud van porseleinen (bloem)blaadjes”, getuigt schepen Bart Van Thuyne, bevoegd voor funerair erfgoed.

De toekomstige locatie van de graftrommels is nog niet bepaald. Ze terugplaatsen op de begraafplaats houdt een risico in. Het stadsbestuur wil grondig nadenken waar deze kleinoden een plekje kunnen krijgen in de openbare ruimte. Voorlopig krijgen ze een veilige plaats in het mudel.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...