Gezellig ontbijten met de Liberale vrouwen Deinze voor het goede doel

De liberale vrouwen van Deinze zetten zich al jaren in voor de maatschappij.  Naast het organiseren van sociaal-culturele activiteiten, besteden ze aandacht aan de zwakkeren onder ons.  Met een ruim en gevarieerd ontbijt worden jaarlijks twee goede doelen gesteund.  Met de liberale dames houden we de blik zowel op lokale noden, als op internationale noden. Het internationale goede doel gaat al jaren naar Moeders voor Vrede en de vrouwenhuizen in Afghanistan. 

Voor het lokale doel ontbijten leden en sympathisanten samen op zondag 23 juni 2019 van 8.30u tot 11u ten voordele van een kleine vzw Canis Fidelis ( = trouwe honden).

LOCATIE: Brielpaviljoen in Deinze (Lucien Matthyslaan/aan ingang Brielmeersen), gezellig aan de Leie!Prijs: €10 – kinderen t.e.m. 12 jaar: €5Reserveren graag voor een vlotte praktische organisatie via 09.388.52.66 (Régine) of via [email protected]  of via [email protected] voor 17 juni 2019 – betalen te plaatse.

Sociale inzet kent geen grenzen: internationaal en lokaal

Lynda Minnens en Yannic Demeyer en het bestuur van de Liberale Vrouwen Deinze zijn trots op de jaarlijkse dotaties aan Moeders voor Vrede en de vrouwenhuizen in Afghanistan.  ‘De Liberale Vrouwen Deinze steunen sedert 2007 Moeders voor Vrede.  In totaal konden we reeds €5.850 doteren. Naar onze mening is een repetitieve sponsoring de beste manier om een organisatie zoals ‘Moeders voor Vrede’ structureel te kunnen helpen.  De organisatie zelf startte in 2002.

In Afghanistan kan maar 18% van de vrouwen lezen en schrijven. Volgens de sharia is een opleiding voor meisjes en vrouwen totaal overbodig en dat werd door de taliban nog versterkt door zoveel mogelijk meisjesscholen te vernielen.

Moeders voor Vrede heeft hier verandering in willen brengen door zelf onderwijs te organiseren. Zo werd al in 2003 met alfabetiseringscursussen begonnen en trekken de leerkrachten sinds 2006 ook naar moeilijk bereikbare plaatsen om in satellietklasjes les te geven. Satellietklassen zijn ruimtes in privéwoningen die sympathisanten van Moeders voor Vrede enkele uren per dag ter beschikking stellen in ruil voor een kamerbreed tapijt, een kachel en hout in de winter. De lerares gaat van klas naar klas. Die satellietklassen bestaan nu nog al zijn het nu echte klassen geworden, door de plaatselijke overheid ter beschikking gesteld. Elk  jaar studeren een groot aantal leerlingen af. Het is de bedoeling dat ze  verder naar school gaan in het reguliere onderwijs, als dat mogelijk is.  Het volgen van de lessen en het behalen van een diploma is een radicale verandering in het leven van vrouwen en meisjes. Niet alleen omdat ze leren lezen en schrijven maar ook omdat ze hierdoor, door hun omgeving en door hun man, meer gerespecteerd worden. En het is tegelijk een boost voor hun zelfrespect, want dat is over het algemeen heel laag of onbestaande.

‘Vrouwen die werken en vrij zijn, die krijg je er nooit meer onder’, is het motto van Moeders voor Vrede en ook van de Liberale Vrouwen van Deinze! ☺

Lokaal goed doel

Naast het internationale doel, wordt jaarlijks een ander lokaal goed doel ondersteund.  Er werd reeds €500 geschonken aan de Voedselbank, het Rode Kruis opvangcentrum, het Fonds Jan Filliers, het Kinderdagverblijf de Elfjes, de Alzheimer Liga regio Deinze en VIBLO Leieland Deinze, de basisschool voor buitengewoon onderwijs, de Veerboot, de buitengewone basisschool en het vluchtelingencentrum Le Rempart (vroeger Rode Kruis) in Astene, Huize Kattebeek in Petegem en Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Bachte.

Dit jaar kozen de Liberale Vrouwen Deinze voor een kleine vzw, nl. Canis Fidelis, Kaleshoek 106, 9800 Deinze. De vzw wordt gerund door Laura Raiselis, die de uitzonderlijke gave heeft om honden zo intensief te trainen dat ze meer zijn dan een aangenaam gezelschap. Het worden ‘meldhonden’ . De vzw werkt momenteel exclusief met Spaanse Waterhonden, een  ras dat behoort tot dezelfde groep als o.a. de Labrador en Golden Retriever, ook uitstekende assistentiehonden. De hond wordt omschreven als intelligent, speels, zorgzaam en aanhankelijk. Bovendien is hij van middelgrote hoogte en verliest geen haar.

De honden worden uitsluitend gekocht bij een erkende fokker uit Spanje om de zuiverheid van het ras en de origine te kunnen waarborgen. Ze worden ter plaatse opgehaald als ze 6 weken oud zijn.

De € 500 die de Liberale Vrouwen Deinze schenken, zal besteed worden aan aankoop van voeding.  

Voor meer informatie

Voorzitter Lynda Minnens – 0496 40 45 01 – lynda. [email protected]

Communicatie, Yannic Demeyer – 0497 48 06 67 – [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...