Dag van de landbouw, zondag 15 september

Boerenbond en Landelijke Gilden vieren op zondag 15 september de 37ste editie van de Dag van de Landbouw. Met veel #Boerentrots zetten 42 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen hun bedrijf open voor het publiek. Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee en kan je het traject van voedsel letterlijk volgen.

Boerenbond en Landelijke Gilden, land- en tuinbouwbedrijven en vrijwilligers samen, organiseren de Dag van de Landbouw opdat iedereen kan kennismaken met de kleurrijke diversiteit van onze lokale voedselproductie. Dit jaar staat het programma bol van interessante en verrassende opties: dansende kuikens, statige vierkanthoeves, een hoevefrituur, wijnbouw en nog veel meer.

In onze regio kan men op bezoek gaan bij:

Herman, Dirk, Johan en Tom Vlaemynck • Tomato Masters (Groenteteelt) 

Meesterlijke tomaten Sinds 1966 teelt de familie Vlaemynck al tomaten. Een strikte taakverdeling zorgt voor efficiënte resultaten. Herman is verantwoordelijk voor het bedrijf in Nevele, Dirk voor verkoop en logistiek in Deinze, Tom voor teelt en energie en Johan voor boekhouding, personeel en financiën. In samenwerking met de andere Tomeco- telers produceren ze het jaar rond specialty tomaten. 

Wat valt er die dag te beleven? Ga mee op rondleiding in het bedrijf en maak kennis met de teelt onder ledlicht en de innovaties op het bedrijf. Er is een kinderwedstrijd. Natuurlijk zijn er proevertjes. Stokstormestraat 14A, 9800 Deinze – Welkom van 10 tot 18 uur www.tomatomasters.be

Proefcentrum voor Groenteteelt en Aardappelteelt • PCG en PCA (Onderzoek, akkerbouw en groenteteelt) 

Alles en meer over groenten en aardappelen PCG en PCA doen onderzoek in samenwerking met de overheid, privébedrijven of met andere onderzoekcentra. Er wordt gewerkt rond aardappelteelt, openluchtgroenteteelt, groenteteelt onder beschutting, smaak- en consumentenonderzoek en innovatie. Daarnaast levert PCG ook diensten zoals informatie rond watermanagement, bodemanalyse en bemestingsadvies, sensorische analyse van groenten en fruit, consumentenonderzoek en marketing. 

Wat valt er die dag te beleven? De focus van het bezoek ligt op onderzoek in de aardappelteelt en de smaak van groenten. Je kunt het nieuwe gebouw bezoeken. Karreweg 6, 9770 Kruisem (Kruishoutem) – Welkom van 10 tot 18 uur www.pcgroenteteelt.be en www.pcainfo.be

Praktisch

Op zondag 15 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven vind je op http://www.dagvandelandbouw.be/. Op deze website kan je de bedrijven zoeken per gemeente, provincie of sector.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...