Muzieklessen zonder drempels in de Farmfabriek

Te jong, te weinig tijd, te verlegen, te hevig,… Er zijn heel wat redenen voor ouders om hun kinderen niet aan muziek te laten beginnen, hoe graag ze dat ook willen. In de Farmfabriek (Slachthuisstraat) is er nu een plek waar élk kind tussen 5 en 16 jaar mee in de muziek kan duiken: het Rariteitenkabinet.

Na een zomervakantie vol muzikale kampjes start het Rariteitenkabinet in september met muzikale jaarateliers voor kinderen. Een lichtjes eigenwijs, verfrissend initiatief in de steeds actievere en creatievere Farmfabriek.

Lore Maegerman licht haar visie en aanpak toe: “Muziek is niet alleen een esthetische verrijking voor kinderen, maar stimuleert ook cruciale cognitieve, sociale en emotionele processen. Ze geeft kinderen toegang tot een volledig nieuwe wereld, die mee hun leven kan bepalen, zelfs als ze later nooit meer muzikaal zullen bezig zijn. Helaas botsen ouders die hun kinderen muzikaal willen stimuleren vaak op barrières als tijdsdruk, leeftijd, stress, verlegenheid of andere gevoeligheden. Het Rariteitenkabinet wil zoveel mogelijk van die drempels slopen.” Daarom engageren kinderen (en ouders) zich bij het Rariteitenkabinet slechts voor één wekelijkse les, in kleine groepjes, zijn ze al vanaf de 2de kleuterklas welkom, tonen ze hun muzikale evoluties wel aan publiek maar niet in examens en zitten ze nooit stil achter een bankje.

“We vertrekken vanuit de kinderen zelf”, zegt Lore. “We laten hen eerst alle muzikale parameters voelen en ervaren voordat we ze benoemen. Geen abstracte leerstof dus, maar één diepe, opbouwende duik in de muziek.” 
Het opbouwende element zorgt ervoor dat de deelnemers aan de jaarateliers na het volledige traject van drie jaar alle nodige kennis en vaardigheden bezitten om met muziek verder te gaan als zij dat wensen. 
“Maar nogmaals,” benadrukt Lore, “dat is niet de eerste doelstelling. Het gaat om een enorm muzikaal bad, om het opentrekken van een wereld.”

Wie zijn of haar kinderen graag inschrijft voor de jaarateliers of voor een proefles, kan terecht op de website van het Rariteitenkabinet: www.rariteitenkabinet.org/muziteiten-kinderen/jaarateliers of mailen naar [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...