Open Monumentendag: huizenkijken bij heren, brouwers en pastoors

Open Monumentendag heeft dit jaar plaats op zondag 8 september. Fiets die dag door Nevele en Meigem en leer het landelijke deel van onze stad kennen. De route (8 km) voert je langsheen kapelletjes via wegjes tussen het groen die het centrum van Nevele verbinden met dat van Meigem. Onderweg zijn er vijftien stopplaatsen, sommige gegidst, andere met een uitleg in de gratis brochure. Er is veel aandacht voor Cyriel Buysse, maar ook andere heren, brouwers en pastoors passeren de revue. De gidsbeurten starten om 10 uur en duren tot 18 uur. Deelname is gratis.

oznor

Dat onze fusiegemeente (verborgen) pareltjes kent, staat buiten kijf. Ook dit jaar kan het publiek via een uitgewerkte (fiets- of wandel-)tocht (8 km) een aantal van deze pareltjes bezichtigen en bij sommige zelfs het interieur bezoeken: 

 • Brouwerij Braet: dit is letterlijk een verborgen parel, gelegen achter de gevel in de Camille Van der Cruyssenstraat 30-32, Nevele.
 • Huis Loontjens: dit statige herenhuis was de woning van Jan-Baptist Loontjens, burgemeester van Nevele tussen 1852 en 1860, Camille Van der Cruyssenstraat 13, Nevele.
 • Pastoriewoning Rechts van de Kerk: de meest recente pastoriewoning in Meigem, vlak naast de kerk in de Pastoriestraat 3, Meigem.
 • Sint Niklaaskerk: naar aanleiding van de jubileumeditie dit jaar, creëerden de organisatoren een gelegenheidstentoonstelling die te bezichtigen is in de kerk, Pastoriestraat, Meigem.
 • De Sterrebloem vzw toont dat erfgoedwaarden geen belemmering hoeven te zijn om oud en nieuw met elkaar te verzoenen, Lange Akkerstraat 17a, Meigem.
 • Huis ‘’t Bolleken’ wordt als locatie in de gelijknamige roman van Cyriel Buysse ten tonele gevoerd.  Het heeft echter niet alleen literaire banden, er zijn nog andere interessante en opmerkelijke weetjes over te vertellen, Kerrebroek 2, Nevele.
 • In de brochure vermelden we nog enkele informatieve weetjes over andere (niet bezoekbare) sites zoals de andere twee pastoriewoningen in Meigem en een aantal veldkapellen langs de route. Ook het centrale kerkhof en het marktplein in Nevele wordt erin belicht. En ook Cyriel Buysse neemt je op sleeptouw doorheen het centrum van Nevele langs een aantal gebouwen die het decor vormen in zijn romans.

Gratis gidsbeurten

Gidsen-leerlingen van het Erasmusatheneum Deinze afdeling communicatie en media nemen je in Meigem op sleeptouw. Ze vertellen je meer over het ontstaan van Meigem, net op die plaats, maar ook over de aanwezigheid van maar liefst drie pastorijen.  

De Nevelse halteplaatsen worden gegidst door vrijwilligers met veel enthousiasme en kennis van zaken.  

Dit jaar geldt elke halteplaats als startpunt. Alle punten zijn met elkaar verbonden door een bewegwijzerde tocht van 8 km. Deze staat ook afgedrukt in de brochure op plan. Om het parcours af te leggen heb je wellicht zo’n 2,5 uren nodig.

Randanimatie

Ook dit jaar kan je naast de deskundige gidsbeurten genieten van heel wat randanimatie.  

 • In het mudel kan je terecht voor de tentoonstelling ‘this hard. this fast’ van Murielle Scherre.  Speciaal voor Open Monumentendag kan je de tentoonstelling gratis bezoeken! Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. Welkom tussen 10 en 18 uur.
 • Koffieconcert met optreden om 15 uur in De Sterrebloem, Lange Akkerstraat 17a, 9800 Meigem.
 • Tentoonstelling alBert Van Acker en Jan Mariën. In de tuin en in het huis ’t Bolleken naar het boek van Cyriel Buysse  – beeldhouwwerken en schilderijen, elke zondag van september 2019 open van 11 tot 20 uur, ingang via Kerrebroek 2 in Nevele.
 • Tentoonstelling Keramiek 15 (creaworkshops voor jong en oud) in huis Loontjens, Camille Van der Cruyssenstraat 13 in Nevele met drankgelegenheid. Alleen op Open Monumentendag tussen 10 en 18 uur.
 • Met trots vermelden we dat ook dit jaar aan de kinderen werd gedacht. Voor hen (tussen 4 en 12 jaar) werd een familiezoektocht uitgewerkt waarnaast het leuke aspect ook ingegaan wordt op het educatieve van Open Monumentendag. Zij zijn immers onze erfgoedzorgers van morgen!

Kom dus zeker naar de Open Monumentendag van Deinze en Nevele, je zal Deinze, Het land van Nevele opnieuw beter leren kennen!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...