Gent-Wevelgem verlaat Deinze

De wielerwedstrijd Gent-Wevelgem start niet langer in Deinze. Deinze wou niet meegaan met de hoge bedragen die de organisatie vroeg om de start langer in Deinze te houden. De stad en de organisatoren gingen in onderling overleg uiteen. Met Nokere koerse hebben we de komende tien jaar een mooie wedstrijd in huis. Daarnaast werkt de stad aan een dossier voor de verjaring van 100 jaar Lucien Buysse in 2026. Het verhaal van Gent-Wevelgem in Deinze was al een tijdje opgebrand. Na zeventien jaar verhuist de start naar Ieper.

“We mogen blij zijn dat we 17 jaar lang de start van de wedstrijd konden organiseren. Vooral de eerste start was memorabel. Mario Cippolini die als wereldkampioen de Markt kwam opgereden in een storm van supportersenthousiasme. Het topjaar was 2006 toen Tom Boonen als wereldkampioen de start nam van Gent-Wevelgem in Deinze. Er was dat jaar meer volk in onze stad dan bij de start van de Ronde in Brugge”, stelt burgemeester Jan Vermeulen.

Toen de start van de koers veranderde van woensdag naar zondag verdween het enthousiasme al wat in Deinze. Vele mensen namen op woensdag verlof om de start en nadien ook de wedstrijd mee te volgen. De beleving op zondag was anders. “Een andere reden die meespeelt bij zo’n beslissing zijn de
terugverdieneffecten voor de stad. Die zijn er met de gevraagde bedragen (bedragen van 125.000 euro per jaar) niet meer. Een subsidie geef je om iets mogelijk te maken, wat je zelf als stad niet kan doen”, stelt schepen van financiën en sport Norbert De Mey.

We gaan niet mee met de zotte bedragen die voor een start van een wielerwedstrijd worden gevraagd.
Toen de start van de Ronde van Vlaanderen naar Antwerpen verhuisde wisten we meteen dat dit ook het einde van de start van Gent-Wevelgem betekende. Uiteraard hadden we hierop geanticipeerd. Deinze koos er al enkele jaren voor om de start van Nokere koerse naar Deinze te brengen. De start van Nokere koerse blijft ook de komende tien jaar in Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...