Arts en medewerkers Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze delen expertise met lokale gezondheidswerkers in Congo

Op zondag 3 november vertrekken dr. Nele Vangheluwe (spoedarts), Sabine Van de Vyver (hoofdvroedvrouw) en Johan Vanlauwe (stafmedewerker zorgdepartement) van het Sint- Vincentiusziekenhuis in Deinze voor een drie weken durende missie naar Kasongo-Lunda, Congo, in opdracht van Artsen zonder Vakantie. De focus van dit Ziekenhuis voor Ziekenhuisproject is het verlenen van kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg in de gezondheidszone Kasongo-Lunda. 

Sinds 2005 heeft het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze een partnerschap met de Congolese gezondheidszone. Het ziekenhuis van Kasongo-Lunda maakt sinds kort ook deel uit van een samenwerking tussen Memisa en Artsen zonder Vakantie. Dr. Vangheluwe, Sabine Van de Vyver en Johan Vanlauwe delen hun ervaringen binnen het Sint-Vincentiusziekenhuis met hun Afrikaanse lokale collega’s en zetten samen in op kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg met focus op organisatie, hygiëne, spoed, en intensieve zorgen. 

Ze volgen er ook meerdere projecten op, zoals ‘Water voor Mabele’ en ‘Moasi Makasi’. Het waterproject zorgt voor stromend water in het ziekenhuis, daar een kostbaar goed en een logistieke uitdaging. Het project ‘Moasi Mokasi’ verspreidt de kennis van opgeleide vroedvrouwen over de hele gezondheidszone. Dit initiatief werd opgestart bij vorige bezoeken en zorgde al voor een sterke daling in de moeder- en kindersterfte in de regio. 

Hun drijfveer is om solidair te zijn en zorg te dragen, niet alleen voor de patiënten in het Sint- Vincentiusziekenhuis Deinze, maar ook binnen een ruimer maatschappelijk kader en buiten de landsgrenzen. 

Het verloop van de missie zal te volgen zijn op een blog die de collega’s gedurende de missie zelf zullen bijhouden. Meer informatie over de blog, de projecten en hoe je die kan steunen, is te vinden op de website van het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze. http://www.azstvdeinze.be/default.aspx?ref=AAACAB&lang=NL

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...