Week van de Fairtrade van 2-12 oktober. Deinze scoort goed op de Fair-O-Meter

Deinze FairtradeGemeente doet al meer dan vijf jaar inspanningen om de consumptie van fairtradeproducten in Deinze te stimuleren. Dat doet ze door fairtrade in de kijker te zetten tijdens events, te communiceren over eerlijke handel, door een eerlijk aankoopbeleid en het versterken van een eerlijk middenveld via de fairtradetrekkersgroep. Niet voor niets bracht ons dat op een score van 76 % op de Fair-O-Meter, flink boven het gemiddelde van de Fairtradegemeenten van 63 %.

De Week van de Fairtrade is een ideaal moment om hun Fairtraderapport bekend te maken. Begin 2019 werd de Fair-O-Meter – een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel – voor de eerste keer ingevuld. Deinze scoort een pak hoger dan gemiddeld op de Fair-O-Meter, dus ze zijn goed bezig, getuigt schepen van Lokaal Mondiaal Beleid Trees Van Hove. 

“We behaalden een score van 76 % daar waar het gemiddelde 63 % is. We scoorden vooral goed door onze ondersteuning voor events. Er zijn dit jaar heel wat events waar stad Deinze ondersteuning gaf om eerlijke handel in de kijker te zetten, zoals fairtrade op Speelpark, een fairtradeontbijt op familiebivak, Lokaal Ecologisch Fairtrade tijdens de LEF-fietstocht op Autoloze zondag.”

Ze organiseren een fairtradebestelactie voor het stadspersoneel en voor heel wat andere activiteiten die de stad organiseert kiezen ze ervoor om fairtradeproducten te gebruiken. Daarnaast worden minstens vijf fairtradeproducten gebruikt voor de interne catering, zowel producten van het Zuiden als producten van de korte keten, want dit is even belangrijk in het fairtradeverhaal. Doordat ze kiezen voor eerlijke koffie krijgen de koffieboeren garantie op een minimumprijs en een premie, waardoor ze een leefbaar inkomen krijgen. De impact hiervan op het leven van vele landbouwers is niet te onderschatten.

FairTradeGemeente Deinze mag trots zijn op het resultaat, op die manier draagt de stad bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. 

Ze organiseren ook een fairtradewedstrijd voor alle inwoners van Deinze. Ze nodigen jullie uit om deel te nemen aan hun fairtradewedstrijd waarbij je tot eind oktober tien fairtradelogo’s kan verzamelen. De wedstrijdformulieren kan je vinden bij alle diensten en in het stedelijk infomagazine D17. Bij deelname kan je mooie cadeaubonnen winnen.  

Wil je mee op de fairtradekar springen in Deinze, dan kan je aansluiten bij de fairtradetrekkersgroep – hiervoor kan je contact opnemen via [email protected] – 09 381 68 72.
Alle resultaten van de Fair-O-Meter vind je terug op https://www.fairometer.be/gemeente/deinze

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...