Dag van de natuur in Deinze

Tijdens de Dag van de Natuur steken vrijwilligers in heel Vlaanderen de handen uit de mouwen in diverse natuurgebieden. In de Vondelmeersen in Deinze zullen de wilgen een deugddoende knotbeurt krijgen.

De werkzaamheden starten om 9u, maar wie wil kan ook aansluiten om 13u of op een ander moment. Het eigenlijke knotwerk zal reeds gebeurd zijn, maar er zullen vele handen nodig zijn om de takken te verzamelen. Het brandhout wordt op het eind van de dag verdeeld onder de helpers. Met het sprokkelhout wordt een takkenwal aangelegd.

Knotten, een zaak van levensbelang

Het is immers belangrijk dus deze waardevolle bomen te soigneren. Wanneer een knotwilg niet regelmatig geknot worden, kreunt de boom onder het gewicht van de zware takken. Bij een storm kunnen deze takken losbreken, waardoor de boom vaak onherstelbaar beschadigd raakt. Vandaar dat het werk van de vrijwilligers letterlijk van levensbelang is. dreigen immers kreunen immers onder het gewicht van de eigen takken, en kunnen , ook in de lokale natuurgebieden van Natuurpunt. Heb je zin om te werken in de frisse buitenlucht en zo de natuur vooruit te helpen? Stroop je mouwen op en help ons. Ook deze keer gaan we terug wilgen knotten in de Vondelmeersen. Het hout wordt verdeeld onder de helpers.

Als nestplaats voor steenuilen hebben knotwilgen hebben een belangrijke waarde voor het leven op de meersen. Bovendien schuwt de wilg geen natte voeten, waardoor hij een perfecte boom is in een meersengebied. En dat een rij knotwilgen in een open landschap een esthetische waarde heeft, staat als een paal boven water.

Praktisch

Mee te brengen: laarzen en werkhandschoenen. De organisatie zorgt voor de nodige verfrissing tussendoor.

Afspraak op 23/11/2019 van 9u tot 17u aan de boerderij in de Warandestraat, op de hoek van de Goedstraat.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...