Stad Deinze neemt deel aan het regionaal ontmoetingsmoment West-Afrikaanse stedenbanden in Benin van 2-5 december

Voor de stedenbanden in West-Afrika, meer bepaald in Benin, Senegal, Niger en Marokko organiseert VVSG een regionaal ontmoetingsmoment in Benin van 2 tot 5 december 2019. Stad Deinze neemt hieraan ook deel in het kader van de nieuwe stedenbandsamenwerking Lievegem/Deinze/KeMoPoDi met een delegatie van drie personen uit Lievegem/Deinze en drie personen uit KeMoPoDi (Keur Moussa, Pout, Diender). Op het programma staan netwerken, uitwisselen, workshops, terreinbezoeken, een filmvoorstelling en een politiek moment.

VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) organiseert een regionaal ontmoetingsmoment in Benin van 2 december tot 5 december in het kader van het programma gemeentelijke internationale samenwerking. Dit organiseert ze om de vijf jaar. Ze nodigt de Vlaamse gemeenten en hun partnergemeenten uit die werkzaam zijn in Benin, Senegal, Niger en Marokko. Dat zijn: Hoogstraten en Za-Kpota (Benin), Roeselare en Dogbo (Benin), Merelbeke en Toucountouna (Benin), Zoersel en Bohicon (Benin), Sint-Niklaas en Tambacounda (Senegal), Zemst en Sokone (Senegal), Lievegem/Deinze (voormalige LoWaZoNe) en KeMoPoDi (Senegal), Anzegem en Péréré (Benin), Mol en Kara Kara (Niger) en Antwerpen en Ouled Daoud Zekhanine (Marokko).

“Stad Deinze en gemeente Lievegem tekenen momenteel de nieuwe krijtlijnen uit voor het samenwerkingsverband voor de KeMoPoDi-stedenband. Het is de bedoeling om vanaf 2020 een nieuwe interlokale vereniging op te richten om met de Senegalese stedenbandgemeenten Keur Moussa, Pout en Diender (samen KeMoPoDi) samen te werken rond onderwijs, afval, gezondheid en gender. Sinds 11 maart 2011 bestaat al een samenwerking tussen het voormalige LoWaZoNe en KeMoPoDi. Deze samenwerking wordt nu dus verdergezet”, vertelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid. 

“Het is voor ons heel interessant om deel te nemen aan dit regionale ontmoetingsmoment. Het is immers een ideale ontmoetings- en uitwisselingsplek waarop stedenbandpartners elkaar rond thema’s onderwijs, afval, gezondheid, gender, SDG’s (17 duurzaamheidsdoelstellingen) en evaluatietools kunnen versterken”, aldus Trees Van Hove. 

Voor Lievegem/Deinze nemen drie personen deel aan het ontmoetingsmoment: 

  • Trees Van Hove (Deinze), schepen lokaal mondiaal beleid;
  • Staf Laget, voorzitter van de Werkgroep KeMoPoDi (neemt deel als vervanger van schepen lokaal mondiaal beleid Hilde DeGraeve (Lievegem);
  • Brigitte Becu, ambtenaar Intergemeentelijke Samenwerking Lievegem/Deinze – opvolging Stedenband.

Van onze KeMoPoDi-partners nemen ook drie personen deel waaronder de burgemeester van Keur Moussa, een vertegenwoordiger van de gemeente Pout en de lokale stedenbandcoördinator van de ngo Graim waarmee we ook nauw samenwerken.

VVSG stelde een gevuld en boeiend programma samen met onder meer netwerken, uitwisselen, workshops, terreinbezoeken aan partnerstedenbandgemeenten, een politiek moment en een filmvoorstelling over het geboorteregistratieproject van Dogbo-Roeselare. Zelf zullen we ook presentaties en input geven over onze stedenbandwerking en het worldcafé, een interactief uitwisselingscafé. We zullen vooral focussen op ons project voor een efficiënt afvalbeheer in de KeMoPoDi-regio. 

Het wordt ongetwijfeld een interessant ontmoetingsmoment om onze stedenband met KeMoPoDi verder uit te bouwen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...