Zondag 3 november gaat de traditionele Sint-Hubertusviering van Deinze door

De Sint-Hubertusviering is een eeuwenoude traditie waarin paarden, honden en roofvogels gewijd worden en zo een jaar lang bespaard blijven van ziektes of ongeval.

Sint-Hubertus_Paarden_Viering_Ooidonk_Deinze1

In Deinze gaat deze viering door op het prachtige domein van het Kasteel van Ooidonk en is een organisatie van het Ruiterkomitee Deinze en de Wildbeheerseenheid tussen Leie en Schipdonk. Om 10u start de viering aan het kasteel van Ooidonk waarna onder leiding van Pastoor Desmaele de talrijke honden, paarden en andere dieren worden gezegend.

‘Jaarlijks komen zo’n 150-tal ruiters te paard en met de koets naar de wijding. De jachtrit die we voorzien trekt door het prachtig landschap van Leerne, Vosselare en Bachte om ten slotte langs de Oude Leiearm en Maaigemdijk terug de weg te vinden naar het Kasteel van Ooidonk. Ook de baasjes van een 50-tal honden, en vele toeschouwers zijn jaarlijks van de partij op dit herfstig evenement.’ vertelt Tess Minnens van het Ruiterkomitee. ‘Samen met de Wilbeheerseenheid tussen Leie en Schipdonk, die ook ter plaatse voor roofvogeldemonstraties en ponyritjes voorzien, kunnen we deze traditie in ere houden. We zijn de graaf Henri ’t Kint de Roodenbeke dankbaar jaarlijks zijn domein te mogen gebruiken.

De ruiters en menners vertrekken na de wijding op een speciaal uitgestippelde jachtrit. Dankzij de vele landbouwers in de omgeving kon het Ruiterkomitee een prachtige wandeling uitstippelen met o.a. 43 hindernissen en een sloot. Publiek kan de ruiters aanschouwen langs de Kouter in Vosselare, Maaigemdijk en op diverse plaatsen in Vosselare.

Om 9u45 worden de ruiters verwacht op de weide naast het kasteel, en om 10u begint de wijding. Aansluitend start de jachtrit in 5 groepen waarvan 2 springgroepen en 3 wandelgroepen. Toegang tot het Domein van Ooidonk is die dag gratis. Er is randanimatie en drankgelegenheid ter plaatse.

Meer informatie over de jachtrit kan u vinden op www.sinthubertusdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...