De reeks ‘Een uur cultuur’ brengt in het voorjaar opnieuw drie spraakmakende culturele gasten in Leietheater

In 2016 ging de lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond. Ook in het voorjaar van 2020 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er zijn opnieuw drie spraakmakende Vlamingen uitgenodigd voor een boeiende babbel in Leietheater: Bart Stouten, Pascale Verbeken en Jan Smets.

In 2016 ging de lezingenreeks “Een uur cultuur” van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen sindsdien al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch, Herman Brusselmans en Annelies Beck. In het voorjaar van 2020 gaan Alleene en Van Durme opnieuw in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten: Bart Stouten, Pascale Verbeken en Jan Smets.

“Een uur cultuur” is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. 

Zondag 2 februari – Bart Stouten

Klara luisteraars kennen zijn stem van Klassiek Leeft!, het ochtendprogramma dat Bart Stouten presenteert op de klassieke muziekzender. Dat Bart een intense relatie heeft met poëzie blijkt niet alleen uit zijn radiobijdragen maar ook uit het grote aantal dichtbundels dat hij al heeft gepubliceerd. Maar Bart heeft ook iets met Bach.  Daarover schreef hij een Chaconne in woorden, een literair essay. Over Bach, over Klara, over poëzie en over zijn recentste prozawerk ‘Liefde en andere overvloed’ praat Bart Stouten in Een uur cultuur op zondag 2 februari. 

Zondag 8 maart – Pascal Verbeken

Pascal Verbeken (1965) studeerde Germaanse filologie aan de UGent en staat bekend als Wallonïekenner. Hij was achtereenvolgens redacteur van De Standaard en Humo, als freelancer schreef hij voor Knack en De Morgen. Bekende werken van hem zijn onder andere: ‘Arm Wallonië’, ‘Grand Central Belge’ en ‘Duistere wegen – Vincent van Gogh in de Borinage’. In zijn recente boek ‘Brutopia – De dromen van Brussel’, verkent hij de weelderige salons in de Belgische hoofdstad, maar beschrijft hij eveneens de achterbuurten. Carlos Alleene gaat met hem in gesprek over zijn diverse publicaties en zijn niet aflatende liefde voor Wallonië op zondag 8 maart.

Zondag 19 april – Jan Smets

Op zijn achtenzestigste debuteerde Jan Smets, eregouverneur van de Nationale Bank met ‘Theater’. Een onvervalste whodunit die hij voor zijn vrouw schreef, maar voordien niet uitgegeven raakte. De liefde voor de literatuur heeft hij van zijn vader die als journalist ook enkele romans heeft geschreven. Zijn moeder was een enorme fan van Agatha Christie. Dankzij ‘Theater’ kreeg Smets de vraag om zijn visie op de financiële wereld neer te schrijven. In ‘Economie en het goede leven’ heeft hij het o.a. over de rol van de Europese Centrale Bank, het creëren van jobs, de sociale zekerheid, enzovoort. Over deze en andere thema’s praat journalist Carlos Alleene met hem op zondag 19 april.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in KADE Podiumkunsten. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later Klara) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch Wanneer? Zondag 2 februari, 8 maart en 19 april 2020 om 11 u.
Waar? Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, vooraf reserveren via www.leietheater.be/tickets aanbevolen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...