Speed pedelecs zijn in Deinze op veel plaatsen verboden

Veel fietspaden en zelfs delen van de fietssnelwegen zijn in Deinze verboden voor de snelle elektrische fietsen. Eva Martens van GroenRood vraagt om dringend de plaatselijke verkeersborden aan te passen.

Gemeenteraadslid Kristof Van Den Berghe: “De wetgeving bepaalt dat de speed pedelec op de weg of op het fietspad mag rijden als de maximum snelheid 50km/u is. Op de wegen waar men sneller mag rijden moeten ze op het fietspad. Onder meer in Deinze is het probleem dat de meeste verkeersborden ivm fietspaden nog niet aangepast zijn aan de wetgeving voor snelle fietsen. De snelle elektrische fietsen staan in het verkeersreglement gecatalogeerd als “bromfiets”. Omdat een snelle elektrische fiets toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de “bromfiets klasse P”. Deze P moet vermeld worden op de verkeersborden anders zijn ze daar verboden. Ook de gekende ronde blauwe bordjes met een fiets en een voetganger op laten geen speed pedelecs toe.”

“Het is een beetje absurd dat speed pedelecs op veel plaatsen in onze fietsstad niet mogen rijden” zegt GroenRood raadslid Eva Martens. “De tunnels onder de sporen in Deinze, het Antoon Van Parijspad, de fietsweg langs de KSA-lokalen naar Machelen, het fietspad langs de Tweebruggenlaan, één richting in de Tolpoortstraat en nog veel andere plaatsen zijn voor hen verboden. We zijn er van overtuigd dat het een vergetelheid is van het stadsbestuur om de borden aan te passen, maar vragen om dit dringend te regelen. Als er morgen een aanrijding is op één van deze plaatsen zijn de fietsers sowieso in fout. Voor de gewone elektrische fietsen is er geen probleem.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...