Start van natuurpunt-jaar in de vallei van de Zeverenbeek

Zondag 26 januari neemt Natuurpunt een frisse start van het werkjaar. De vereniging trapt haar werkjaar af de vallei van de Zeverenbeek. Iedereen is welkom voor een winterse natuurwandeling en gratis pannenkoekenfeest.

Zondag tussen 14u en 17u schiet Natuurpunt uit de startblokken in Zeveren, Deinze. Er wordt gestart met een bescheiden wandeling in een 5-tal groepen, begeleid door deskundige gidsen.

Zij loodsen je door het winterse landschap naar Zeveren Planke, de vogelkijkhut en de Blekerij. Je leert er meer over deze boeiende plek, een uniek veengebied met een aparte flora. Aarzel niet om je kroost mee te brengen; er is een wandeling op maat van jonge gezinnen.

Nadien kan iedereen nagenieten van een gratis zelfgebakken pannenkoek en een drankje. De bestuursleden van de nieuwe afdeling zullen u met plezier een woordje uitleg geven over de werking van Natuurpunt tussen Leie en Schelde.

Traditioneel mag de startactiviteit rekenen op een behoorlijke opkomst. Iedereen met een hart voor groen, zowel leden als niet-leden, is welkom en inschrijven is niet nodig.

Europese topnatuur in Zeveren

De vallei van de Zeverenbeek behoort tot de mooiste verborgen stukjes natuur van Vlaanderen en wordt dan ook Europees beschermd. Na de ijstijd werd de vallei van de Zeverenbeek een moeras dat langzaamaan opgevuld werd met veen. Dit veen is op sommige plaatsen enkele meters dik en werkt als een spons die veel water vasthoudt. Voor Vlaanderen is dit een uniek gegeven.

In het gebied vinden we zowel historische hooilanden als natte broekbossen. Het geheel biedt een thuis aan diverse planten en dieren. Vandaag zijn de oude hooilanden nog steeds in gebruik en worden de broekbossen bewust ongemoeid gelaten. De natuur mag er haar werk doen.

Actieve vereniging

Natuurpunt wil lokaal het eerste aanspreekpunt zijn over al wat onze natuur aanbelangt. Lokale vrijwilligers zetten zich iedere laatste zaterdag van de maand in voor het beheer van enkele natuurgebieden. Iedereen die dat wil, kan op deze beheerdagen de ‘natuur om de hoek’ een handje toesteken. Ook bij andere activiteiten hoef je trouwens geen Natuurpunt-lid te zijn om deel te kunnen nemen. Met een jaarprogramma van zo’n 30 activiteiten is de afdeling één van de meest actieve van het land en wil de vereniging een zeer breed publiek aanspreken. De volledige activiteitenkalender kan je raadplegen op de website www.natuurpunttussenleieenschelde.be.

Praktisch

Wanneer? 26/01/2020 van 14u00 tot 17u30
Waar? Viblo Leieland (Kouter 93, Deinze)
Contact: Koen Houthoofd (0470/55.02.36), [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...