Corona krijgt kunst niet klein

Op 22 maart zou in het mudel in Deinze de overzichtstentoonstelling van glaskunstenaar Jan Leenknegt openen. Zou, want door de Coronacrisis moest mudel noodgedwongen deze week de deuren sluiten. De medewerkers van het museum gooiden het over een andere boeg en realiseerden tegen de klok een alternatief. Op 22 maart opent de virtuele overzichtstentoonstelling van glaskunstenaar Jan Leenknegt. En u kan er gratis bij zijn.

Mudel_Bietenoogst_C-Deinzeonline_Deinze

“De glassculpturen waren zorgvuldig geplaatst, het boek is op tijd geleverd, en de zaal opgeblonken. Alles stond klaar voor een schitterende opening”, zegt Schepen van Cultuur Rutger De Reu, “onze medewerkers waren er het hart van in toen we net voor de opening van de overzichtstentoonstelling de deuren moesten sluiten. Gelukkig wint op dat moment de creativiteit en het doorzettingsvermogen het van een virus dat alles dreigt lam te leggen.”

“Al snel kwamen we met het idee om een virtual tour te maken van de tentoonstelling”, licht de conservator Wim Lammertijn toe, “we maakten een visuele rondleiding zodat je via www.mudel.be de volledige tentoonstelling, met alle werken, kan zien alsof je rondloopt in het mudel. Op die manier kan iedereen toch genieten van deze tentoonstelling, al is het in een andere vorm. Zo brengen we toch een ode aan Jan Leenknegt, die voor zijn 70ste verjaardag voor het eerst een overzichtstentoonstelling van zijn mooiste glaswerken krijgt.”

“We zijn trots op het mudelteam. Ze hebben op zeer korte tijd, en in ongewone omstandigheden getoond hoe weerbaar en gedreven ze zijn. Het zal van belang zijn dat wij, als overheid, de komende weken voldoende ontspanning en verstrooiing aanbieden die van thuis kan geconsulteerd worden.”, besluit schepen De Reu, “deze oplossing is zo goed gelukt dat we in de loop van volgende week ook de andere expo “Design op wielen” volledig virtueel in beeld zullen brengen. Corona krijgt ons niet klein.”

Van vader op zoon

Jan Leenknegt is verknocht aan glas. Van jongs af aan was hij gefascineerd door het betoverende spel van licht en kleuren. Geen wonder als je opgroeit tussen het mooie mondgeblazen glas in het glazeniersatelier van je vader.

Zijn vader leerde hem de ambachtelijke technieken die Jan Leenknegt moeiteloos combineerde met zijn persoonlijke eigentijdse stijl. Zachte, ronde lijnen en kleuren zijn al meer dan 45 jaar zijn handelsmerk. Inspiratie vindt hij overal om zicht heen: de kosmos, het heelal en de natuur.

Verbeelding en vakmanschap

Ontwerpen doet Jan Leenknegt steeds vanuit zijn buikgevoel: nu eens ernstig, dan weer ludiek. Gewapend met papier, kleurpotloden en waterverf begint hij aan tafel te tekenen en te kleuren. Bij de realisatie van de glassculpturen neemt de rede het over. Als een echte ambachtsman creëert hij organische vormen en lijnen in warm verzinkt smeedwerk, dat vervolgens opgevuld wordt met mondgeblazen platglas.

Elke glassculptuur is uniek. Omdat de werken als het ware van gedaante wisselen met het veranderen van de weersomstandigheden en het draaien van de zon, zijn ze uitermate boeiend en vrij van verveling. 

Tuinen en kerken

Je vindt het werk van Jan Leenknegt in galerijen en beeldentuinen in binnen- en buitenland. Het ontwerpen en uitvoeren van grote formaten is zijn specialiteit. Kerkramen met een oppervlakte van 20 m2 of meer, maar ook imposante glassculpturen met een hoogte van wel 7 meter die ophangen als mobiel en bas-reliëfs tot wel 11 meter hoog.

Mijn schaduw blijft kleur

Bij de tentoonstelling verscheen ook een prachtig boek “Jan Leenknegt. Mijn schaduw blijft kleur.”, met recente werken en teksten van Carlos Alleene en Pjeroo Roobjee. Wanneer terug mogelijk zal het verkrijgbaar zijn in onze museumshop. Voorlopig is het enkel op bestelling verkrijgbaar (via [email protected]) en dit voor de prijs van 20 euro excl. verzendkosten.

Jan Leenknegt

“Glaskunst in kosmisch perspectief”

22.03.2020 – 24.05.2020

mudel – Lucien Matthyslaan 3/5 – 9800 Deinze

Wegens de maatregelen rond Covid-19 voorlopig gratis aangeboden in de vorm van een virtual tour: www.mudel.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...