Subsidie voor boomspiegels en geveltuintjes in Deinze

De gemeenteraad keurde een voorstel van GroenRood goed om 25 of 50 euro te geven aan Deinzenaren die een boomspiegel of geveltuintje aanleggen en/of onderhouden.

Annick Verstraete van GroenRood diende in november 2019 een voorstel in voor het uitwerken van een reglement om mensen toe te laten een boomspiegel te adopteren in hun straat. De stad heeft dat reglement nu uitgewerkt. Ook het reglement voor het aanleggen van een geveltuintje, een tijd geleden eveneens voorgesteld door GroenRood, werd verlengd. De gemeenteraad keurde bijna unaniem beide voorstellen goed. Enkel het Vlaams Belang onthield zich.

Annick Verstraete, gemeenteraadslid voor GroenRood: ‘We zijn heel blij dat ons voorstel werd goedgekeurd. Mensen die een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel (ruimte rond een boom) onderhouden krijgen nu minimaal 25 euro. Op deze manier kunnen we de mensen aanmoedigen om hun straat op te fleuren. Deze relatief kleine aanplantingen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en de levenskwaliteit van een buurt. Ze zijn een meerwaarde voor verschillende planten, insecten en kleinere diersoorten. Ze brengen de buurt ook bij elkaar, men kan immers ook samen voor het onderhoud en de aanplanting zorgen.’
Voor een geveltuintje en een boomspiegel kleiner dan 2.5 m² krijg je 25 euro voor een grotere bomspiegel 50 euro.

Natuurlijk moet de veiligheid gegarandeerd worden en mogen geen giftige of anders gevaarlijke planten of bloemen gebruikt worden.  Vanaf 1 mei kunnen aanvragen gedaan worden via de dienst omgeving of www.deinze.be/geveltuinen of www.deinze.be/boomspiegel. Daar kan je ook alle info nalezen. Allen daarheen…. op naar een groen en fleurig Deinze!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...