Heropening mudel vanaf 5 juni

Vanaf 5 juni kan je in mudel opnieuw terecht voor een gezonde dosis kunst en erfgoed. Mudel stelde alles in het werk om van jouw museumbezoek een veilige ervaring te maken. Mudel is open op vrijdag, zaterdag en zondag en dat vanaf 5 juni tot en met 5 juli. Vanaf 26 juli tot en met 18 oktober kan je de Biënnale van de Schilderkunst komen bezoeken die dit jaar aan haar 7de editie toe is. In samenwerking met het Roger Raveel museum en museum Dhondt-Dhaenens slaan de drie kunstmusea aan de Leie opnieuw de handen in elkaar en onderzoeken het thema van het interieur binnen de kunstgeschiedenis. 

“Na meer dan twee maanden verplichte quarantaine willen we er dolgraag op uit”, zegt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “Dat willen we echter doen in een veilige omgeving, waar het virus ons niet kan bedreigen. Museumruimtes zijn de uitverkoren plekken om op een veilige manier uit ons kot te komen en voor onze mentale gezondheid te zorgen. Want een museumbezoek biedt reflectie, zingeving, vertroosting en ontspanning. Het is ook de uitgelezen kans om in mudel de twee lopende tentoonstellingen te komen bezoeken die nog een maand extra werden verlengd”, vertelt Rutger De Reu. 

Mudel stelde alles in het werk om voor de bezoeker een parcours uit te tekenen en laat slechts een beperkt aantal personen per tijdsblok toe. De grote open tentoonstellingszalen maken het perfect mogelijk om de anderhalve meter tussen jou en de medebezoekers te handhaven. Mudel opent bovendien alleen op vrijdag, zaterdag en zondag volgens de gebruikelijke openingsuren om zo voldoende tijd te hebben om de ruimtes te ontsmetten en hygiënische voorschriften na te leven. Mondmaskers worden ter beschikking gesteld, want het dragen ervan wordt ten sterkste aangeraden. Jouw bezoek reserveren kan telefonisch via 09 381 96 70. 

De driedimensionale sculpturen in glas van Jan Leenknegt bieden ons waar we allen nood aan hebben: zachte, ronde lijnen en kleuren die de wereld mooier maken en een zenmoment creëren. Inspiratie vindt de kunstenaar overal om zich heen: de kosmos, het heelal en de natuur. De tentoonstelling kon door de coronamaatregelen nog niet live bezocht worden en daar komt nu eindelijk verandering in. 

Maar ook de expo ‘Design op Wielen’ vol rollend erfgoed uit de streek is meer dan de tocht naar Deinze waard. De zeer zeldzame Minerva uit 1927 blijft het pronkstuk. Hij wordt geflankeerd door talrijke trapauto’s, fietsen, kinderwagens, brom- en motorfietsen die één voor één een aandachtige inspectie van dichtbij verdienen.

De beide tentoonstellingen werden verlengd tot 5 juli om iedereen alsnog de kans te geven deze in het museum te komen bezoeken. Daarna sluit het mudel om de Biënnale van de Schilderkunst op te bouwen die vanaf 26 juli start. Onder de titel ‘Binnenskamers’ spitst deze editie zich toe op het interieur. Traditioneel vormt het interieur het decor van een tafereel, het omhulsel van een verhaal — een kader binnen een kader. Het interieur verhult en onthult. Ze bestaat binnen de grenzen van haar eigen intimiteit en geborgenheid. Toch veronderstelt dit ‘binnen’ ook een ‘buiten’. Hoewel de thematiek van ‘’Binnenskamers’ al lang voor het uitbreken van het coronavirus werd gekozen, krijgt het een bijzonder krachtige weerklank na de opsluiting waarmee een groot deel van de wereld te maken had. De grenzen die het publieke scheiden van het private ontbinden en transformeren tot allerlei vormen van digitale collectiviteit en intimiteit. Het belooft een bijzonder actuele editie te worden.

Info: mudel – Museum van Deinze en de Leiestreek

Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze, [email protected], 09 381 96 70

Open vanaf 5 juni tot en met 5 juli 2020:

vrijdag: 14-17.30 uur

zater- en zondag: 10-12 uur en 14-17 uur

maandag tot en met donderdag: gesloten 

Gesloten van 6 tot en met 25 juli 2020 voor de opbouw van de expo ‘Biënnale van de Schilderkunst’

Van 26 juli tot en met 18 oktober 2020: Biënnale van de Schilderkunst i.s.m. Roger Raveel museum en museum Dhondt-Dhaenens

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...