KADE Podiumkunsten en KADE Beeldende Kunsten fusioneren vanaf 1 september 2021

De KunstAcademies Deinze zullen vanaf 1 september 2021 versmelten tot één grote kunstacademie met bijna 2700 leerlingen en 110 personeelsleden.

Beide academies hebben een rijke geschiedenis en traditie met elk een uitstekende reputatie in de stad, de regio en Vlaanderen. Vanaf 1 september 2021 zullen ze hun krachten bundelen tot KADE met verschillende domeinen, namelijk muziek, woord, dans én beeldende en audiovisuele kunst.

“Als één Kunstacademie wordt de organisatie eenvoudiger en duidelijker voor het publiek. De werking kan op elkaar afgestemd worden met respect voor elkaars eigenheid. Zo zal er een artistieke verrijking ontstaan voor leerlingen en leerkrachten en kunnen we één aanspreekpunt en een gezamenlijke administratie ontwikkelen,” zegt schepen van onderwijs Trees Van Hove. “Beide academies zijn reeds een zichtbaar baken in de stad met elk een zorgvuldig opgebouwd publiek maar door de krachten te bundelen, zijn er meer kansen tot artistieke samenwerkingen, kruisbestuivingen en cross-overs tussen de kunstdisciplines. Wat de creativiteit alleen maar kan verhogen.”

De fusie zal zorgen voor een nog sterker en kwaliteitsvoller kunstonderwijs in Deinze. Zo heeft KADE Podiumkunsten al enkele samenwerkingen met dagscholen in het kader van Kunstkuur. Met de toevoeging van het domein beeldende en audiovisuele kunst kunnen de scholen ook hier projecten rond opzetten. Er wordt sinds de invoering van het nieuw decreet in 2018 ook meer ingezet op ‘creatie’ binnen de domeinen muziek, woord en dans. Denk hierbij aan cursussen zoals componeren, arrangeren, orkestreren, radio maken, schrijven en creërend dansen. Een uitgangspunt dat bij KADE Beeldende kunsten al sinds de start centraal staat. De expertise binnen de verschillende domeinen kan hierdoor het deeltijds kunstonderwijs naar een hoger niveau tillen.

Door het centraliseren van de administratie en daarmee ook de centrale toegang tot de Kunstacademie via de Kalkhofstraat creëren we meer veiligheid voor de leerlingen. De toegang via de Guido Gezellelaan zal verdwijnen en de oorspronkelijke toegang van de historische ‘Teekenschool’ zal in ere hersteld worden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...