Poesele tijdens de meidagen 1940 – een audiovisuele evocatie

Volgende week maandag 25 mei, is het 80 jaar geleden dat de Poeselse burgemeester Raymond De Boever omkwam als burgerslachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. In totaal stierven tijdens de periode 25 tot 28 mei 1940 minstens 27 personen op Poesels grondgebied in een strijd om en rond de Poekebeek. Het aantal personen dat achteraf aan zijn verwondingen is overleden kennen we niet.

Foto van de tienjarige Godeliva De Boever en van haar vader burgemeester Raymond De Boever kort voor het uitbreken van de oorlog.

In de grote geschiedenis vergeet men dikwijls de impact van een internationaal conflict als de Tweede Wereldoorlog op een klein plattelandsdorp.Deze geschiedenis mag niet verloren gaan. Poeselaar André Bollaert coördineerde over deze gebeurtenissen een reportage. Catherine De Groote stond in voor regie en vormgeving. Lieven De Ruyck deed het camerawerk en Alex Dhondt zorgde ervoor dat de militaire gebeurtenissen in de juiste volgorde en context werden geplaatst. Het eindresultaat is een beeldreportage van driekwart uur met o.a. interviews, getuigenissen, aanvalsplannen, enz.De hoofdbrok vormt de getuigenis van de nu 90-jarige Godeliva De Boever, de jongste dochter van burgemeester Raymond De Boever.

Het was de bedoeling om deze reportage te laten doorgaan in de kerk van Poesele met een herdenkingsmoment op de plaats waar burgemeester De Boever de dood vond. Door de maatregelen rond het coronavirus hebben we besloten om de reportage op onze website te plaatsen op maandag 25 mei om 10 uur, precies 80 jaar geleden dat Raymond De Boever in dramatische omstandigheden om het leven kwam.

De foto’s en verhalen kunnen als evocatie op computer of smartphone vanaf 25 mei worden bekeken via de website www.landvannevele.com – Poesele Mei 1940, een aanrader.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...