Grand Café in Driespoort wint toegankelijkheidsprijs 2019

Het Grand Café gevestigd in Shopping Driespoort, Gaversesteenweg 42 in Deinze is de winnaar van de toegankelijkheidsprijs 2019. Jaarlijks reiken het stadsbestuur en de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Beperking (STAPB) deze prijs uit. Hiermee willen ze de toegankelijkheidsproblematiek in de kijker plaatsen waarmee personen met een beperking dagelijks geconfronteerd worden en de handelaars en vrije beroepen aanmoedigen om op dit vlak te investeren en initiatieven te nemen.

De toegankelijkheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan handelaars of vrije beroepen op het Deinse grondgebied die zich verdienstelijk hebben gemaakt om hun handelspand met dienst- en/of winkelfunctie toegankelijk te maken voor personen met een lichamelijke, visuele, auditieve en/of verstandelijke handicap. Het stadsbestuur Deinze en de STAPB (Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Beperking) willen hiermee de toegankelijkheidsproblematiek in de kijker plaatsen en de handelaars en vrije beroepen aanmoedigen om op dit vlak te investeren en initiatieven te nemen. Iedere zaakvoerder kan een aanvraag indienen om aanspraak te maken op een toegankelijkheidslabel en op de toegankelijkheidsprijs.

Toegankelijkheidslabel

Om een toegankelijkheidslabel te krijgen moet het pand voldoen aan enkele criteria, gebaseerd op de minimale toegankelijkheidsnormen van het toegankelijkheidshandboek voor publieke gebouwen (Vlaamse regelgeving). Nadat de zaakvoerder een aanvraag heeft ingediend, brengt een team van STAPB-leden een plaatsbezoek om toe te zien over de normen van toegankelijkheid, bereikbaarheid en onthaal. 

Grand Café wint de toegankelijkheidsprijs 2019

De toegankelijkheidsprijs wordt uitgereikt aan de hand van een loting tussen de handelaars en vrije beroepen die eerder al een toegankelijkheidslabel toegekend kregen, het label afficheerden en positief beoordeeld werden na een controlebezoek. “In 2019 kreeg Patisserie Willy uit de Guido Gezellelaan in Deinze het label. Grand Café verdiende het label al in 2018 en bleef in 2019 in de running voor de toegankelijkheidsprijs 2019,” aldus Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor personen met een beperking. 

Grand Café Driespoort werd uiteindelijk de winnaar van de toegankelijkheidsprijs 2019. Samen met een trofee werd een geldprijs ter waarde van 500 euro overhandigd door schepen Vanlerberghe en Luc De Trazegnies, voorzitter van de stedelijke adviesraad voor personen met een beperking. “We zijn als adviesraad ook zeer lovend over de spontane en sympathieke bediening in Grand Café”, vervolgt voorzitter de Trazegnies. “Hoewel Grand Café werkt met zelfbediening, wordt aan een bezoeker met een beperking spontaan hulp en bediening aangeboden!” De initiatiefnemers hopen dat door deze prijsuitreiking ook andere zaakvoerders gemotiveerd worden om aandacht te besteden aan de toegankelijkheid voor personen met een beperking. 

Oproep

Het stadsbestuur en de STAPB doen een oproep aan alle handelszaken om een aanvraag voor het toegankelijkheidslabel in te dienen. Je kan dit nog doen tot 1 september 2020. De formulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst welzijn van de stad Deinze of via www.deinze.be/toegankelijkheidslabel-en-prijs 

Info

Dienst welzijn

Mouterijdreef 22, 9800 Deinze

09 381 68 71

[email protected]

Luc de Trazegnies, voorzitter STAPB[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...