Honderd oude familiefoto’s prijken in erfgoedtijdschrift

Dames in traditionele kledij of gefotografeerd tijdens een korte pauze bij het werk; mannen met petten en af en toe een hoed, maar altijd blootshoofds voor de familiefoto.

De heemkundige kring Het Land van Nevele verzamelde in de omgeving van Deinze honderd oude familiefoto’s en kreeg daarbij de hulp van tientallen van haar leden. Het resultaat van die zoektocht verschijnt binnen een paar weken in het tijdschrift ‘Het Land van Nevele’. De bijna 650 leden krijgen de publicatie toegestuurd. Maar wie interesse heeft kan lid/abonnee worden via de website ‘www.landvannevele.com’.

Het resultaat mag gezien zijn, want oude foto’s zijn waardevolle historische bronnen, die nu vaak voor de eerste keer worden gepubliceerd. Want achter een oude foto zit meestal een anekdote of een boeiend verhaal, over oorlog of emigratie bijvoorbeeld of gewoon keiharde arbeid om in kinderrijke gezinnen maar net het hoofd boven water te houden. Opvallend, slechts zeer zelden kon er een glimlach af.

Een familiefoto van eind 19de eeuw of in de eerste helft van de vorige eeuw was een topmoment, iets waarop men zich wekenlang had voorbereid. De beste kleren werden uit een kleerkast of koffer gehaald, wellicht zoveel als mogelijk versteld, soms gehuurd of gebruikt van iemand. Enkel de zeldzame meer gegoede mensen konden zich duurdere kledij en mooie schoenen permitteren. En dan trok men in groep naar een fotostudio, in veel gevallen bij Claerhout in de Tolpoortstraat in Deinze of werd de foto voor de hoeve of de woning genomen. De rijkere families stonden erop om in hun weelderige tuin te worden gefotografeerd.

Pas vanaf de jaren  zestig en zeventig is men wat losser, iets minder geposeerd. Zou het een zweem van vrijheid blijheid zijn en een minder harde strijd om het bestaan die we hier zien?
In het tijdschriftnummer prijken ook een tweetal tekeningen van Pascale Pettersson. Deze bekende illustratrice van jeugdboeken streek enkele jaren geleden neer in het Land van Nevele en werkt graag mee met dergelijke publicaties.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...