Stad Deinze, Ferm vzw en de drie mama’s richten samen plekjes van troost in

Tijdens deze coronacrisis worden veel mensen met een verlies, een gemis of een afscheid geconfronteerd.  Ferm vzw lanceerde het project Planttroost om dit een plek te geven. Omdat de  campagne ‘Warme stad’ van stad Deinze hier mooi bij aansluit, gaan dienst welzijn van stad Deinze, lokale afdelingen van Ferm vzw en de drie mama’s samen aan de slag om troostplekken in Deinze in te richten.  

“In de coronacrisis hebben duizenden mensen een geliefde verloren. Een laatste bezoek vooraf, nog even de hand vasthouden, met gebruiken en rituelen samen waardig afscheid nemen,… het was met de getroffen coronamaatregelen onmogelijk. Daardoor valt verlies, gemis en rouwverwerking vandaag voor veel mensen extra zwaar. Om dit een plek te geven, lanceerde Ferm op 2 mei Planttroost,” klinkt het bij Ferm vzw. “Concreet gaat het onder andere over troostplekken, overal in Vlaanderen. Omdat troost zorgt voor verbondenheid, hoop en vertrouwen, ook in de toekomst.”  

3 troostplekken in Deinze

“Het coronavirus heeft ons leven stevig door elkaar geschud en letterlijk afstanden gecreëerd tussen mensen”, zegt Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor gezondheidspromotie. “Een troostplek is dan een rustig plekje in de natuur waar je naartoe kan gaan om troost te vinden in het gemis aan persoonlijke contacten of een verlies dat nu niet kan gedeeld worden.”

Ook schepen Trees Van Hove, bevoegd voor Huis van het Kind Deinze, steunt dit project ten volle: “Iedereen, jong en oud, heeft het in deze periode moeilijk.  Van kinderen wordt vaak gezegd dat ze voldoende veerkracht hebben om dit te doorstaan.  Maar sommige kinderen en jongeren worden extra getroffen door dit gemis aan sociale contacten, een afscheid, … Ook voor hen kunnen deze mooie, natuurlijke en rustige plekjes in onze stad troost bieden.”  

Het stadsbestuur besliste om 3 troostplekken in te richten. Er komt een troostplek in het Voedselbos te Landegem, één in het Martinuspark in Petegem en één in het stadsbos in Astene.  De troostplekken blijven ook na de coronaperiode bestaan.  

“De nood aan een rustig plekje waar je even jezelf kan zijn met je gedachten, je verdriet, … en waar je troost en hoop kan putten uit de mooie natuur rondom jou, is immers van alle tijden en bestaat er om vele redenen”, vervolgt schepen Vervaeke. “Voor de inrichting gaat onze dienst welzijn samenwerken met de stedelijke dienst omgeving – milieu en de dames van Ferm Petegem , Ferm Astene en vzw de 3 mama’s”. In het Voedselbos in Landegem zullen ook Vierklaver vzw, Velt vzw en de Kunstbaan mee de handen uit de mouwen steken om een mooi en rustig troostplekje in te richten, midden in het groen.

De 3 troostplekken zullen in het najaar geopend worden.  Elk troostplekje zal vanaf dan het hele jaar door bezocht kunnen worden.   

Een luisterend oorHet coronavirus vraagt heel wat van ons allemaal.  Er bestaan verschillende organisaties waar je als kind, volwassene, ouder, … terecht kan voor een luisterend oor.  We hebben er enkele voor je opgelijst op www.deinze.be/gezinnen-in-tijden-van-corona. Ook op www.info-coronavirus.be/nl/psychosociale-hulpverlening/ vind je informatie over deze organisaties.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...