Principe rechtsaf vrij voor fietsers telt nu ook Deinze

In Deinze mogen fietsers aan bepaalde kruispunten binnenkort vrij rechts afslaan. De gemeenteraad keurde dit voorstel unaniem goed.

GroenRood raadslid Dirk Stroobandt is tevreden dat zijn voorstel van 8 jaar geleden goedgekeurd is. Dirk Stroobandt: ‘Als fietser mag je zeker niet zomaar overal door rood rijden! Enkel en alleen als een verkeersbord dit aangeeft, mag je rechtsaf of rechtdoor door het roodlicht fietsen. Het gaat om een kleine omgekeerde driehoek met daarin een gele fiets en een pijl naar rechts of rechtdoor. Bovendien moet je altijd voorrang verlenen aan andere weggebruikers, waaronder voetgangers op het zebrapad. Het bord kan dan ook alleen maar geplaatst worden op plaatsen waar dit veilig is voor de voetgangers en andere weggebruikers.

Voor de fietsers is er vooral tijdwinst .Fietsers staan soms tot één vijfde van hun reistijd te wachten voor het rode licht! We kunnen hier ons verkeer vlotter laten circuleren door bij ‘zinloos rood’ de doorgang voor fietsers te versoepelen. Daardoor krijg je ook minder fietsopstoppingen voor de lichten en kunnen de auto’s ook vlugger een kruispunt oversteken. Een win-win voor alle weggebruikers. Dit systeem bestaat al 30 jaar in Nederland en verschillende jaren in steden zoals Gent en bewees zijn veiligheid en nut.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...