Fietstocht in slagveld WO I blijft mogelijk tot 11 november

De fietstocht in het Land van Nevele door en langs een vroeger slagveld van oktober 1918 lokte onverhoopt veel geïnteresseerden. De data leerden dat er ruim 900 mensen deelnamen sinds juni van dit jaar. Initiatiefnemer Alex Dhondt is daarover zeer opgetogen. Om die reden besliste de organiserende heemkundige kring Het Land van Nevele om de infoborden alvast te laten staan tot 11 november, een symbolische datum.

Kortom, de zomerfietstocht wordt een herfstfietstocht. De route slingert door en langs Merendree, Hansbeke en Landegem. In oktober 1918 werd hier op het einde van de Eerste Wereldoorlog nog dagenlang gevochten. Het was Ieper in het klein. Verschillende dorpen werden verwoest. Er vielen honderden doden bij militairen en burgers. Na de wapenstilstand kwam de koninklijke familie een kijkje nemen om de getraumatiseerde bevolking een hart onder de riem steken.

Er zijn zestien bordjes her en der ingepland met info en extra gegevens die kunnen worden opgeroepen via een QR-code. Zij brengen het verhaal van vergeten soldaten uit alle kanten van het land, die na vier jaar aan de IJzer alsnog sneuvelden tijdens de laatste weken van de oorlog

De route kan op elk bord worden ingescand, eveneens met een QR-code.

De heemkundige kring kreeg voor de zestien borden die verspreid in het landschap of de dorpen staan, steun van de Cultuurregio Leie Schelde.

Meer info: www.landvannevele.com

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...