Stad organiseert Social Distance Poëzieroute in stadscentrum

De stad organiseert van 17 oktober tot en met 30 november 2020 de Social Distance Poëzieroute in het stadscentrum van Deinze. Op 32 binnen-en buitenlocaties kunnen poëzieliefhebbers genieten van gedichten van landelijk bekende en lokale dichters. 

Poëzie in het straatbeeld  

Wie van poëzie en wandelen houdt, kan vanaf 17 oktober 32 gedichten ontdekken in het straatbeeld van Deinze. De gedichten hangen aan de ramen van winkels en woningen in de Brielstraat, Mouterijdreef, Markt, Tolpoortstraat, Gentstraat, Guido Gezellelaan, Kalkhofstraat en Gentpoortstraat. Ook een aantal stedelijke instellingen zoals de bibliotheek, mudel en KADE zetten poëzie in het uitstalraam. Er prijken ook gedichten op groene plekjes in de stad zoals het Kaandelpark. 

Grote namen 

De stad gaat voor dit project een partnerschap aan met Poemtata vzw die tal van poëziemanifestaties organiseert in Vlaanderen. “De stad werkte al eerder samen met de vzw Poemtata. Tijdens het stadsdichterschap van Luc C. Martens was Deinze in 2015 gaststad voor de prijsuitreiking van de Poemtata poëziewedstrijd. Vooraanstaande dichters Bart Stouten, Rodaan AL Galidi en Dorien de vijlder zakten af naar Deinze. Vijf jaar later kunnen we dankzij deze uitstekende samenwerking opnieuw de fine fleur van de Vlaamse poëzie coronaproof naar onze stad halen”, vertelt schepen van cultuur Rutger De Reu. 

De vzw Poemtata verkreeg voor deze poëzieroute immers de medewerking van Akim A.J.Willems, Astrid Arns, Bart Stouten, Christophe Vekeman, Daniël Billiet, Delphine Lecompte, Dorien De Vylder, Elvis Peeters, Eriek Verpale, Etienne van Hyfte, Ivo Van Strijtem, Jana Arns, Leen Pil, Lotte Dodion, Luc C.Martens, Maud Vanhauwaert, Maya Wuytack, Peter Holvoet-Hansen, Ria Hanssens, Sylvie Marie en Thomas Rubico.

Dichterscollectief Deinze  

Op initiatief van huidig stadsdichter Steven Van de Putte werd de route uitgebreid met gedichten van het dichterscollectief Deinze (DéCéDé). Naast werk van de stadsdichter zelf, kan men ook gedichten lezen van Eddy Vaernewyck, Sven De Potter en Luc C. Martens. “Social distance en corona lopen als een rode draad doorheen onze gedichten. Maar we bespelen ook andere thema’s”, zegt Steven.   

Praktisch

De poëzieroute voor wandelaars loopt van 17 oktober tot en met 30 november. Het routeplan is gratis verkrijgbaar in de stedelijke bibliotheek en dienstencentrum Leiespiegel (aan het onthaal of de toeristische infobalie) of kan in pdf afgedrukt worden op de website van de stad Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...