Het Rariteitenkabinet brengt artistieke peepshow

Het Rariteitenkabinet, een culturele vzw rond klank en muziek, trok onlangs in bij platvvorm, een culturele vzw rond beeldende kunst. Deze samenkomst, op de inspirerende locatie in de Kalkhofstraat, wierp meteen vruchten af: tijdens deze abnormale kerstvakantie, in volle coronacrisis, biedt het Rariteitenkabinet bij platvvorm live cultuur aan. Zonder online technieken en toch volledig coronaproof.

Acht kunstenaars en ensembles sprongen mee op de kar. De helft van hen, waaronder oud-stadsdichter Luc C. Martens en singer-songwriter HT Roberts, woont of werkt in Deinze. Het programma omvat een veelheid aan kunsttakken en genres, van clownerie over jazz en live painting tot een klassiek Beethoven-trio. Zo vormt dit kerstfestival een staalkaart van het aanbod dat het Rariteitenkabinet in de toekomst bij platvvorm zal brengen.

Organisatrice Lore Maegerman: “Tijdens de twee komende weekends gaan we een live confrontatie aan met de eigenschappen van cultuurbeleving tijdens de pandemie: figuurlijke en letterlijke scheiding tussen kunstenaar en publiek, het (be-)leven in bubbels, zichtbaarheid/onzichtbaarheid, binnen/buiten, nieuwe tijdsbeleving,… Door onze resolute keuze voor een live formule, wordt deze confrontatie gestuurd door de zware coronamaatregelen, die wij voor 200% opvolgen. Buitenlucht, afstand en kleinschaligheid zijn dus verplichte ingrediënten. Het resultaat is een heuse artistieke peepshow, onder de noemer “Achter het luik”.”

De grote garagepoort van platvvorm staat wijd open. In de zaal vlak achter de open ruimte, krijgt één kunstenaar of artistiek ensemble een uur lang carte blanche. Artistieke duizendpoot Benjamin Van Oost (StudioBamBam) geeft zaterdag om 15 uur de aftrap. Hij neemt de piano van het Rariteitenkabinet en het nu nog witte decor onder handen. Dat werk zal als achtergrond aanwezig blijven bij alle volgende opvoeringen.

“Tussen de inkomruimte en de zaal bevindt zich een afgesloten wand”, zegt Lore. “Midden in die wand zit een luik. Heb je een ticket gereserveerd, dan gaat het luik op het gereserveerde moment open, enkel voor jou of je bubbel. De kunstenaar aan de andere kant van het luik geeft een privé-optreden van minder dan 15 minuten. Zo respecteren we zelfs met meer dan voldoende afstand en in open lucht nog de veilige timing die geldt bij minder afstand.”

Lore is zelf benieuwd naar het resultaat van deze nieuwe cultuurbelevenis. “Hoe kort ook, het zal in geen geval een oppervlakkige ervaring zijn. Slaagt de intimiteit achter het open luik erin om het publiek die tussenwand te laten vergeten? Voelen 10 minuten nog als 10 minuten wanneer ze zo persoonlijk en intens worden?…”

Heb je een kwartiertje tijd tussen shoppen of wandelen door, kom het dan zelf uitproberen. Nu zaterdag en zondag zijn er alvast nog enkele plekjes open. Je kan reserveren of op goed geluk langsgaan in de Kalkhofstraat: zaterdag tussen 15u00 en 17u30, zondag tussen 16u30 en 17u30.

Het gedetailleerde programma en de reservatiemodule zijn te vinden op https://www.rariteitenkabinet.org/agenda/. Het Rariteitenkabinet is ook telefonisch bereikbaar op 0486 49 30 46.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...